Agenda

Zomer 2017 

In en rond Lochem is het altijd een drukte van belang geweest.

Met voetbodes, waaronder de familie Dieperink, met koetsen van notabelen en hotels, met Hessenwagens die niet door Lochem mochten omdat ze anders de Lochemse keitjes uit de zorgvuldig geplaveide straten zouden wippen, met tollen op plekken waar nu vaak nog een cafe te bezoeken is, met de stoomtram van Deventer naar Borculo, dwars door Lochem en de Enk, met schepen over de Berkel, die geschut werden achter huize Welna, het latere kantoor van het Waterschap, nu Thoma Makelaars, met de trein van de Staatsspoorwegen, met het station op die vreemde plek, om overstromingen van de Berkel te ontwijken, met de bussen van de Lochemse ondernemers Klein Breteler, die via Laren op Zutphen reden en het Twentekanaal als werkgelegenheidsproject, om later booming werkgelegenheid naar Lochem te brengen.
De expositie “Vervoer rond Lochem” laat dat allemaal in foto’s en korte teksten duidelijk zien van 7 juni in de hal van het gemeentehuis. Toegang vrij. En een rondgang met uitleg gewenst? Dat kan, elke woensdagmiddag om 13.30 uur.Tot eind juli!!

Zie tentoonstelling gemeentehuis.pdf

Zaterdag 9 september 2017 

Boeren, burgers en buitenlui is dit jaar het thema van de landelijke Open Monumentendag.

Centraal staat de relatie tussen het platteland, de stad en de dorpen en hun bewoners,
hun handel en wandel. Routes van en naar de Open Monumenten in Lochem , Zwiep, Barchem, Laren en Almen en langs daaraan gelegen monumenten nodigen uit tot actie en interactie.

Op de Markt in Lochem wordt een uitgebreidere markt gehouden met niet alleen biologische
producten, maar ook met oude ambachten. Boerendansers en een hoelahoep Challenge
zorgen verder voor een vrolijke sfeer van vroeger en nu. Van 12.00 tot 14.00
uur kan men aanschuiven aan een koffietafel met lekkernijen uit stad en streek .

Lochemse basisscholen doen dit jaar voor het eerst mee aan de Open Monumenten Klassendag. Het landelijk projectbureau Open Monumentendag heeft voor deze dag een lesprogramma ontworpen met informatieve, actieve en creatieve onderdelen. In dit kader bezoeken de leerlingen van groep 7/8 van zes basisscholen uit Lochem, Almen, Harfsen en Eefde vrijdag 8 september een monument. In de weken vóór Open Monumenten dag zal er veel publiciteit zijn in de lokale pers en op social media.

 

Donderdag 19 oktober 2017 

Presentatie door dhr. Sander Wassing met de titel:

Lochem, De Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten.
Een stad in de luwte van de (Beelden)storm.

2017 is het 500ste geboortejaar van de Reformatie en het is 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm begon. Na Vlaanderen verspreide de Beeldenstorm zich over de rest van de Nederlanden. “ De woelingen begonnen te Deventer”. Maar ook: “De Sint-Gudulakerk had geen enkele last van de Reformatie”. En: met welke argumenten bestreed pastoor Sweder van Kervenheim Luther? Hoe zit dat allemaal?

Sander Wassing heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Leiden en hij gaat het tot in detail uitleggen.

Plaats: Hotel Hof van Gelre, Nieuweweg 38, Lochem.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: voor leden gratis, niet-leden betalen €5.

 

Zaterdag 25 november 2017 

Dit wordt een echte Larense, Laornse middag.

Twee presentaties zullen er gegeven worden over het nog tastbare verleden van Laren en zijn inwoners en de geschiedenis van de zuivelfabriek. Er is veel beeldmateriaal, er zal dus veel te zien en te horen zijn.

Mw. Drs. J.W. F. Eggink gaat vertellen over de families Eggink en Wansink

“Wie Eggink van 't Langenbaergh in het Gelderse Laren zegt, zegt ook Wansink. Deze twee
families waren generaties lang nauw verbonden, want er werd steeds weer met elkaar getrouwd om het landbezit en het geld maar in de familie te houden.
Beide families van grote boeren hadden twee eeuwen lang heel wat gezag en invloed en hoorden tot de notabelen van het dorp. Hier zijn mooie verhalen over te vertellen".

 

COÖP STOOMZUIVELFABRIEK LAREN (GLD)
door Jeroen Jansen, planoloog en zoon van de laatste directeur van de zuivelfabriek.

De presentatie behandelt de ontwikkeling van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek in
Laren sinds de oprichting in 1897, en de betekenis ervan voor de boeren en het dorp. Met de boter en melkproductie richtte de fabriek zich op een grotere markt én op kwaliteitsgarantie. Parallel aan de groei van de fabriek werden ook dorp en inwoners onderdeel van een steeds groter wordende wereld.

Jeroen Jansen (1950) is de zoon van Bouke Jansen, de laatste directeur van de Larense
Zuivelfabriek. Jeroen bracht zijn jeugd in Laren door en woonde naast de zuivelfabriek.

Plaats: ’t Kulturhus, Verwoldseweg 1, Laren.
Aanvang: 14.30 uur.
Entree: voor leden gratis, niet-leden betalen € 5.

 

Achtergrond

Omdat de Grote of Sint-Gudulakerk een belangrijk monument is in onze stad, is als achtergrond voor deze website een fragment gebruikt uit een Zutphens handschrift van het gudula officie


[naar boven]

naar boven

Voor het laatst bijgewerkt: 24-07-2017