Nieuws

Staring on the job

Voor een impressie van hun verrichtingen lees verderBeeldschoon Deventer

Het jaarlijkse gezamenlijke evenement van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem en de Historische Vereniging “De Elf Marken” uit Gorssel vond dit jaar plaats op dinsdag 13 maart 2018. Het werd met veel interesse gevolgd door meer dan 100 belangstellenden in “Ons Huis” in Almen.

Historicus Henk van Baalen uit Deventer verzorgde op enthousiaste wijze de presentatie onder de titel ‘Beeldschoon Deventer’. Deventer stond centraal met zijn rijke geschiedenis van 1250 jaar.

Deventer wordt vaak gekarakteriseerd als stad van boek en koek, van handel en nijverheid en van onderwijs en cultuur. Maar één van de facetten van die cultuur is de verfraaiing van de stad door middel van gevelstenen, snijramen, beeldhouwwerk, uithangborden,  siersmeedwerk, muurreclames, reliëfs en vaak op artistieke wijze weergegeven namen
op panden. In 1998 verscheen zijn boek “Beeldend Deventer”, waarin al dat schoons beschreven werd met honderden foto’s.

De lezing begint in de Walstraat en het Bergkwartier. In volgorde worden de aanwezigen meegenomen door de straten, langs de panden en gevels en worden alle geheimen die Deventer kent onthult. Ook de grachtengordels en het oude plantsoen komen in beeld. Hier is de rijkdom zichtbaar die de stad rijk is. Diverse standbeelden, monumenten en sierlijke ornamenten worden in woorden en beeld weergegeven. Ook buiten het centrum is genoeg te zien. “Wat was het, ook voor mij, een verrassing om te ontdekken hoeveel bijzondere objecten in en om de diverse wijken rondom de binnenstad te bewonderen zijn” volgens van Baalen. Van de Oude Begraafplaats aan de Diepenveenseweg tot de Leonard Springerlaan. Er wordt de toehoorder een uitgebreide kijk gegeven in wat Deventer te bieden heeft. Ook komen de talrijke afgebeelde kunstwerken aan bod, die in Deventer te vinden zijn, zoals aan gevels van huizen of winkelpanden of op muren.

Thans blijkt dat er helaas veel fraais verdwenen, maar gelukkig ook bij gekomen is. Het werd tijd voor een nieuwe inventarisatie waarbij niet alleen de binnenstad, maar ook de  buitenwijken met soms verrassend veel ornamentiek in ruime zin, aandacht heeft gekregen in zijn pas verschenen boek “ Beeldschoon Deventer”. Het was echter een trieste constatering bij de speurtocht door zijn oude Hanzestad Deventer, dat er zoveel kunstwerken zijn vernield,  gestolen of door de tand destijds zijn aangetast. Natuurlijk is kunst niet voor de eeuwigheid, maar waakzaamheid is in de toekomst geboden waarbij het Kunstenlab volgens Henk van Baalen een prominente adviserende rol zou kunnen spelen. Zo zou de Deventer kunst in al haar uitingen nog eens 1250 jaar veilig gesteld kunnen worden. 

 

 

 

 

 

 

 HG deed mee aan NLdoet

Op vrijdag 9 maart was het weer zo ver. Het Oranje Fonds organiseerde voor de 14e keer  NLdoet. Ook de werkgroepen van het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem (HG), die de kruidentuin aan de Westerwal en de Oude Begraafplaats aan de Zutphenseweg onderhouden. Samen met hulp van leerlingen van het Staring College uit Lochem, van het AOC Oost uit Borculo en Vlakteberg gingen de werkgroepen buiten aan het werk.

Lees meer: PersberichtBurgemeester in oorlogstijd

Lezing Rijpstra’s ondergang
Donderdag 15 februari heeft Arend Hulshof op initiatief van het Lochems Historisch
Genootschap een lezing aan de hand van zijn boek “Rijpstra’s ondergang” gehouden. Hij kijkt, als achterkleinzoon , hierbij kritisch naar de rol van de burgemeesters in de Achterhoek in de
Tweede Wereldoorlog.

Het boek werd bekroond als het beste boek Achterhoek en Liemers 2016, bevat vele foto's uit privécollecties en leest als een roman. De schrijver ontving veel positieve recensies op zijn boek en kreeg hiermee ook landelijke bekendheid.
Burgemeester Rijpstra van Zelhem werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gearresteerd en hij vond in december 1944 de dood in concentratiekamp Neuengamme in Hamburg. Arend Hulshof heeft een uitgebreid bronnenonderzoek geraadpleegd. Het verhaal van zijn overgrootvader is geen persoonlijke helden-geschiedenis. Het is een genuanceerde beschrijving van de feiten, waarbij tot op het eind de twijfel over de rol van Rijpstra in de functie van burgemeester blijft bestaan. Bovendien wordt de familiegeschiedenis in een breder Achterhoeks perspectief verteld. De schrijver belicht niet alleen de houding van zijn overgrootvader, maar ook dat van andere burgemeesters en dat maakt het boek en de lezing extra interessant. De rol van Lochemse burgemeesters van Lutterveld en van Elten kwam
uitgebreid aan de orde.
De vele aanwezigen werden door de lezing zeer geboeid.
Bijzondere aanwezige was de 94-jarige heer Wim Aloserij. Lochemer Wim Aloserij overleefde
het concentratiekamp Neuengamme wel. Over zijn leven komt in april een boek, naast de presentatie in kamp Amersfoort zal ook bij boekhandel Lovink hiertoe een aparte bijeenkomst worden gehouden.

 

 

 Achtergrond

Omdat de Grote of Sint-Gudulakerk een belangrijk monument is in onze stad, is als achtergrond voor deze website een fragment gebruikt uit een Zutphens handschrift van het gudula officie


[naar boven]

naar boven

Voor het laatst bijgewerkt: 24-05-2018