Briefomslag van Winand Staring

Hoe komt iemand erbij om twee lege briefomslagen te kopen voor de collectie van het Historisch Genootschap? Twee enveloppen zonder inhoud! Maar wel met het handschrift van een bekend persoon, namelijk Winand Carel Hugo Staring, de grondlegger van de geologische wetenschap in Nederland. Over hem is het nodige te lezen in het verhaal op deze site.

Beide briefomslagen zijn van een adres voorzien door Winand Staring zelf. Dat durven we wel te zeggen, na vergelijking met zijn handschrift in het Poesiealbum van zijn zus Everdine.

Dat maakt beide objecten toch tot waardevol erfgoed van een illuster inwoner van Lochem. Eén van de omslagen is bovendien voorzien van het lakzegel van familie Staring. En het briefpapier is van goede kwaliteit, zoals je van een Staring mag verwachten: de tweede omslag heeft een fraai watermerk van papermaker James Whatman, Turkey Mill, 1836.

Twee lakzegels

Links het lakzegel op een van de briefomslagen in onze collectie; ter vergelijking rechts het zegel van de familie Staring ( Centraal Bureau voor Genealogie CB-VII-095)

De brieven zijn gericht aan Jan Thomas Siegel, secretaris van de Maatschappij ter bevordering van Nijverheid in Haarlem. Siegel noteerde op de omslagen wat de inhoud van de brieven was. In de eerste gaat het om een dankbetuiging voor de toekenning van een gouden medaille van de Maatschappij, waarbij hij ook graag wijlen zijn vader, de dichter Anthony Christiaan Winand Staring van de Wildenborch, genoemd wil zien. Zulke medailles werden door de jaarvergadering van de Maatschappij verleend voor bijzondere prestaties of uitvindingen. In de tweede brief verzoekt zoon Winand om de medaille per diligence van ‘Van Gent’ te verzenden. Dat moet overigens toen al ‘Van Gend & Loos’ geweest zijn.

Toekenning gouden medaille