Overslaan en naar de inhoud gaan

De Oude Begraafplaats

De Oude Begraafplaats aan de Zutphenseweg in Lochem vormt belangrijk cultureel erfgoed van Lochem. Ongeveer 15 vrijwilligers besteden met veel voldoening hun tijd en energie aan het behoud daarvan.

Nieuws: Eddy ter Braak heeft in een prachtig boekwerk (24,95 euro bij boekhandel Lovink) de geschiedenis van de begraafplaats en de geschiedenissen van veel daar begraven personen vastgelegd. Met onnoemelijk veel foto's en kaartmateriaal. Een 'must' voor iedere Lochemer! Enkele pagina's uit het boek:

pag 11

Pag 14Deze begraafplaats vormt een bron van historische verhalen. Over adellijke families en notabelen, over zusters Franciscanessen en de arme broertjes Schepers, over grafkelders en gemeentelijke dubbelgraven. En het is een oase van rust in het drukke stadsleven. Wekelijks (of minder, afhankelijk van het seizoen) worden, met medewerking van gemeente en groenbeheerder, de grafzerken schoon en de naambordjes leesbaar gehouden, wordt gras gemaaid en blad geruimd. Maar wel vanuit het idee dat 'vergankelijkheid' bij een begraafplaats mag horen. Laat een steen maar wat scheef liggen of een boomstronk maar vergaan….  Ondertussen is er volop aandacht voor het onderlinge sociale contact.

U kunt zich aanmelden of voor andere zaken contact opnemen via het contactformulier

Zie voor een artistieke impressie van de Oude Begraafplaats de volgende pagina op deze website en bekijk het filmpje hieronder.

Zie voor een rondleiding langs interessante graven op de  Oude Begraafplaats de volgende pagina op deze website of download de PDF hieronder.

En bekijk eens de verhalen achter verchillende van de graven op de volgende pagina van het Virtueel Museum.

Bent u op zoek naar een graf? In onderstaande PDF vindt u het complete register van begravenen, alfabetisch op naam gerangschikt, inclusief de datum van de begrafenis.

film