Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruidentuin De Bleike

Naast het Bleekhuisje aan de Westerbleek tegenover de Westerwal in Lochem is in 1994 kruidentuin “De Bleike” aangelegd. De Kruidentuin "De Bleike" is een bijzondere markante plek aan de gracht.

De Bleike De naam “De Bleike” heeft betrekking op de oorspronkelijke functie van deze plek: in vroeger tijden deden de vrouwen hier de was met het water uit de gracht, en legden de was te bleken op het gras. In de tuin staan zo’n 200 gewassen in meerdere perken. Naast de geneeskrachtige kruiden vind je er keukenkruiden en planten die al sinds eeuwen worden gebruikt voor het verven van textiel. Een overzicht van alle in de tuin aanwezige kruiden vindt u onderaan deze pagina.

De tuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Zij zijn als werkgroep opgenomen in het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem. De kruidentuin is altijd voor bezoekers geopend. De namen van de kruiden worden in het zomerseizoen met bordjes in de plantvakken aangegeven. Het Bleekhuisje kan gebruikt worden voor kleine culturele evenementen ten behoeve van de Lochemse gemeenschap. De werkgroep Kruidentuin heeft altijd behoefte aan vrijwilligers voor de gezellige onderhoudsploeg. Dus bent
u een tuinliefhebber die regelmatig een paar uurtjes aan de tuin zou willen besteden, dan bent u van harte welkom! Kom eens langs als de vrijwilligers er tuinieren:  in het tuinseizoen (tussen maart en november) zijn onze vrijwilligers elke woensdagmiddag in de kruidentuin aanwezig en wordt er in de tuin gewerkt. 
U kunt zich aanmelden of voor andere zaken contact opnemen via het contactformulier.
 
De Bleike    De Bleike
film