Overslaan en naar de inhoud gaan

Looweg 5, Reusink

Broodtekst

Slicher van Bath vermeldt deze boerderij in 1494 als ‘erf Roessinck’. De naam is later verbasterd tot Reusink.

Reusink

In 1582 dient de boerderij als legerplaats van Spaanse soldaten. Er worden kanonskogels gegoten om de stad Lochem mee te beschieten. De geschiedschrijver noemt de ‘driehoeksweide’ een plaats waar ‘goed water’ geput kan worden. Volgens hem zou de was er ook goed gebleekt kunnen worden.

Het bevolkingsregister vermeldt in 1827 Gerrit Jan Schipper (geb. 1782, Schuilenbarg/Kl. Dochteren) als landbouwer op ‘Reusink’. Hij was in 1807 getrouwd met Hendrika Krimpert. Hij was voor 1828 vertrokken.

Toen kwam Egbert Hesselink (geb. 1795, Roosdom/Nettelhorst), gehuwd met Willemine Schekman van Dikkeboer uit Langen op Reusink. Zij was eerder getrouwd geweest met Lammert Keppels. Egbert overlijdt in 1856.

Toone Esselink (geb. 1818, Reinsman/Barchem) trouwt in 1852 met de stiefdochter Megcheld Keppels (dochter uit het eerste huwelijk van Willemine Schekman). Hij wordt hier landbouwer. In 1890 trouwt hun zoon Willem Jan Esselink (geb. 1853) met Gerritje Valkeman van Burink uit Langen. Zij vertrekken in 1910 naar de boerderij Kierit in Barchem.

In 1908 wordt Reusink – behorend bij het landgoed De Cloese – ‘voor fl. 9500 verkocht aan A.J. Harkink’. Hij deed dat voor z’n vader Toon Harkink. Deze Albert Jan was de oudste zoon van Toon Harkink en z’n eerste vrouw Gerritjen Neerlaar. Toon Harkink (geb. 1842, Harkink/Langen), z’n tweede vrouw Jenneken ten Have en de kinderen kwamen in 1910 van Esselink in Barchem naar Reusink. Het was hun vierde boerderij na Lansink in Barchem, Nijenhuis in Zwiep en Esselink. Jan Harkink (geb. 1886, Lansink/Barchem), de oudste zoon uit het huwelijk met Jenneken ten Have, volgt hem op. Hij was op 3 maart 1916 gehuwd met Geertjen Nokkert. Geertjen overlijdt twee maanden later, op 24 mei 1916. Jan hertrouwt in 1917 met Harmina Aleida Dinkelman van ’t Overlaar in Zwiep. Toon Gerhardus Harkink (geb. 1918) volgt zijn vader Jan Harkink op. Toon trouwt met Gerritje Hiddink (geb. 1924, Ruurlo). Toon is jarenlang lid geweest van de (voormalige) gemeenteraad van Laren. Hij was heel bekend in Barchem vanwege zijn verhalen en kennis van de geschiedenis van de streek. Hij overlijdt in 2003. Naar hem is een pad genoemd dat over de Enk loopt, het Toone Harkink pad. Zoon Henk Harkink wordt zijn opvolger. Hij runt er een veebedrijf. Zijn broer Geert Harkink woonde tot voor kort bij hem in.

Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat