Overslaan en naar de inhoud gaan

Markt 20

Broodtekst

Het pand waar anno 2023 de winkel van Blokker is gevestigd omvatte oorspronkelijk de huisnummers 19 en 20.

Op de oudste beschikbare foto bestaat het nog uit twee woonhuizen, later werden het een woning met naastgelegen winkel onder één dak.

Afb. 1Al in 1830 was het pand in bezit van Jacob Mozes (1755-1839), de stamvader van de ooit uitgebreide Lochemse familie Fortuin. Meestal wordt hij aangeduid als ‘koopman’ en een enkele keer als ‘handelaar in loterijbriefjes’. Achtereenvolgens hadden zoon Hartog Fortuin en kleinzoon Jacob Fortuin er een winkel; de laatste verkocht er vanaf het begin van de twintigste eeuw stoffen en manufacturen, maar later manifesteerde hij zich met zijn ‘Woningbureau’ meer als makelaar.Afb. 2

Voor dat beroep had hij geen winkel nodig en zo kon J. Hoogendijck in de dertiger jaren op Markt 20 een vishandel beginnen. Met lekkere ‘croquettes’. En in het ‘officieel adresboek’ van 1939 staat op nummer 19 vermeld: J(ohannes) Salarie, stoelenmatter, meubelhandel.

.Afb 2

 

 

 

Waarschijnlijk was in elk geval nummer 20 nog steeds in eigendom van de familie Fortuin, want na het overlijden van Jacob (in 1935) kwam diens zoon Salomon er te wonen; tot hij in 1943 werd afgevoerd en vermoord, getuige de Stolperstein die inmiddels voor hem is gelegd.

Salarie heeft in het gecombineerde pand 19/20 nog tot eind vijftiger jaren zijn woonhuis en  meubelmakerij gehad. Enige tijd heeft Jan Pellen senior, die op dat moment ook een winkel in antiek in de Molenstraat had, er een tweede vestiging gehad. Vervolgens heeft Boeijink uit Eefde er een winkel in meubelen gehad, voor de productie waarvan een werkplaats is ingericht in de uitbreiding aan de achterzijde, inclusief het terrein achter nummer 18.

Afb. 4

Het pand duikt weer op in onze fotocollectie wanneer er omstreeks 1960 plannen zijn er een ‘Hervormd gemeente centrum’  te vestigen. Zo te zien is het hele pand inmiddels tot één grote winkel omgevormd; dat zal de meubelzaak van Boeijink geweest zijn. Alleen huisnummer 20 is nog duidelijk zichtbaar en onder die vlag zal het pand verder door het leven gaan.

Dat Hervormde centrum is er overigens niet gekomen, want in de Hooiplukker (Smeestraat 1)  vond de hervormde gemeente een betere locatie. En in plaats daarvan verhuisde Albert Heijn vanaf de Nieuwstad naar deze plek en betrok er in 1968 een nieuwe winkel.  

Afb

Het ruime winkeloppervlak bleek in 1988 voor Albert Heijn toch niet groot genoeg en sindsdien is Blokker er gevestigd.

Blokker

 

Auteur
Plaats of kern
Straat