Overslaan en naar de inhoud gaan

Tobbert 2, Tobbert

Broodtekst

Uit: register leenakteboeken kwartier Zutfen: “Dat huys ter Wildenborch met 2 goeden, dat een geheiten Tubbinck, dat in 2 bouwingen gedeylt is, ende dat ander Yolinck, in den kerspel van Lochem gelegen, in der buerschap van Berchem, tot Zutphenschen rechten ontfinck.   Henrich, heer to Wisch, anno 1449

Tobbert

Uit: Verpondingkohier 1772

444 Tobbert afkomstig van ’t Erve Top

Eijgenaer Hend. Jan Groenouwe.

 

In 2014 stond in de Stentor een verhaal met de vraag waar toch de naam Tobbert vandaan kwam. Dat was in de zomerserie over ‘gekke’ straatnamen. Bij het nakijken van bovenstaande gegevens is wel duidelijk waar die naam vandaan komt. Top was eerder Tubbinck, anders geschreven: Többinck en afgekort Töb. In de achttiende eeuw worden de bewoners Tob genoemd. Hieruit kunnen we vaststellen dat Tobbert zoveel betekent als: van Tob.

De in het verpondingskohier (belastingregister) genoemde eigenaar, Hendrik Jan Groenouwe is de schoonvader van Waander Jolink (geb. 1746). Hij trouwde in 1783 dochter Jenneken Groenouwe (geb. 1756). Het bedrijf is vanaf Hendrik Jan Groenouwe altijd in eigendom gebleven van de familie, tot 2003. Begin 1827 wordt als knecht op de boerderij Gerrit Haselberg genoemd. Hij was geboren in Ruurlo.

Zoon Hendrik Jan Jolink (geb. 1785) wordt begin 1800 als bewoner op Tobbert genoemd. Hij trouwde met Teuntjen Hietbrink (geb. 1796, Zaaltink/Zwiep). Hun twee zoons en twee dochters blijven ongehuwd. Ze overlijden in 1884, 1890, 1898 en 1905. Dan komen er twee neven op Tobbert: Hendrik Jan en Jan Willem Esselink, zonen van hun zuster Willemina Jolink die met Hendrik Jan Esselink is getrouwd en op Beltman in Barchem woont. Jan Willem Esselink (geb. 1861) trouwt in 1902 met Bartha Arendsen Raedt (geb. 1877, Klein Leunk/Barchem). Jan Willem overlijdt in 1924. Zijn zoon Willem Jan Esselink (geb. 1903) trouwt in 1931 met Aleida Willemina Esselink (geb. 1910, Schotman /Zwiep). Hun jongste zoon Jan Hendrik Esselink trouwt met Jenny Mogezomp. Zij blijven tot 2003 op de boerderij. Dan verhuizen ze naar Barchem.

Bij gebrek aan opvolging verkopen ze het bedrijf aan paardenfokker Nijhof uit Geesteren. In het woonhuis woonde tot voor kort de familie Ilbrink, afkomstig uit Nettelhorst. Hetty Ilbrink is medewerkster van hengstenhouderij Team Nijhof. Zij verzorgde de paarden die op Tobbert gestald waren.

Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat