Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht dingen

Verhalen dingen

De unieke gedachtenissteen in de Grote Kerk

Een goed bewaard geheim uit Lochems vroege middeleeuwen

 

In de Grote Kerk wordt een merkwaardige zandstenen plaat bewaard. Een stokoud object, dat sinds de ontdekking ervan een verborgen bestaan leidt tussen andere oude bouwfragmenten en resten beeldhouwwerk. Het gaat om één van de oudste voorbeelden van christelijke beeldhouwkunst in ons land. Hoog tijd voor een hernieuwde  kennismaking!

Het rijwielbelastingplaatje

“Per 1 Augustus a.s. moeten alle rijwielen voorzien zijn van een nieuw rijwielbelastingmerk…”, zo begint een klein bericht in de krant van 25 juli 1932. Een bericht waar je bijna overheen leest, maar waarvan de strekking destijds toch van grote importantie was. Stel je maar eens voor dat je inderdaad te laat was met de aanschaf van een rijwielbelastingplaatje, ja, dan had je toch echt een probleem.

Gebrandschilderd raam in het Lochemse stadhuis

Lochems bekendste historieverhaal is dat van de “hooiplukkers”. Op manmoedige wijze wisten de Lochemers in 1590 het verraad van de Spanjaarden, verborgen in hooiwagens die de stad in werden gereden, het hoofd te bieden. De indringers werden ontmaskerd en de stad ontkwam daarmee aan een groot onheil.