Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht gebeurtenissen

Hoe een kind de oorlog beleefde op de Boekhorst

"Vanaf 1938 tot 1949 woonde ik met mijn ouders en jongere zusje in het koetshuis van landhuis (in de volksmond 'Kasteel') de Boekhorst in de buurtschap Klein Dochteren. Daar beleefden wij de bezetting en de bevrijding."

Aldus Marie Lievestro - Schols tijdens het Geschiedeniscafé op 11 mei 2019.

Familiedrama's

Familiedrama's zijn van alle tijden. Vaders of zonen die – uit waanzin of wanhoop – hun dierbaren ombrengen, in de hoop op... ja wat eigenlijk? Ook Lochem heeft in zijn geschiedenis verschillende van die drama's beleefd.

De Nederlandsche Arbeidsdienst op Ampsen

Naarmate de Tweede Wereldoorlog steeds dieper wegzinkt in het algemene geheugen zullen en dit betreft vooral de oudere generatie -  bepaalde historische gebeurtenissen uit die tijd haar herinneringen bepalen. Voor de huidige generatie die geïnteresseerd is in de tijd van toen heb ik besloten een en ander dat de jaren 1940 1945 voor Lochem brachten aan het papier  toe te vertrouwen. Te meer omdat ik die periode in onze stad zeer bewust heb meegemaakt.

Slag op de Langense Enk

Op eerste paasdag, 1 april 1945 leverden Britse legereenheden tijdens hun opmars vanuit de Achterhoek naar het noorden en westen van Nederland een felle strijd in de Langense of Hoge Enk direct ten zuiden van Lochem. Voor de militairen mag het één slag uit vele geweest zijn, voor de stedelingen was hij bepalend voor de bevrijding die Lochem op 2 april beleefde.