Overslaan en naar de inhoud gaan

Rondje Velhorst – een kijkje in rijke cultuurhistorie.

Ingediend door Wout Klein op ma, 07/01/2019 - 11:18

Het Historisch Genootschap had een wandeling op landgoed de Velhorst georganiseerd voor haar leden, op 22 juni. De zon bescheen het landgoed,  het beloofde een prachtige dag te worden.

Rondje Velhorst

Twee volle groepen,  in de ochtend en de middag, mochten met bewoner Rutger Smook het huis en de tuin bekijken en met Natuurmonumenten gidsen Hendrik Schuring en Hanneke de Haan Burgers lopen in de voetstappen van de freules Martens van Sevenhoven.
Het huis was, heel opmerkelijk, ontstaan uit een spieker en gebouwd als zomerhuis in 1819, slechts  de helft van wat het nu is.  Van die spieker is nog 1 muur zichtbaar, nu mooi in het huis verwerkt. Ongebruikelijk is de naar het oosten gerichte voorgevel. De oorspronkelijk Franse tuin, strak en symmetrisch,  werd in de 19de eeuw omgetoverd tot een meer natuurlijke Engelse tuin. In die tuin staat een pronkstuk: een 400 jarige eik.

Het park
Het landgoed wordt helemaal door Natuurmonumenten onderhouden, dwz het park, het bos en de groentetuin. In de boomgaard is nu  een zee van wilde bloemen en in het bos wandelden de freules Martens van Sevenhoven, in de schaduw, want bruin worden was er niet bij.
De freules waren heel religieus en deden aan goede werken. Wat nu het onderkomen is van de klootschietvereniging van Klein Dochteren,  Bethel, was oorspronkelijk de zondagsschool.
Voor gids Hanneke Burgers is deze omgeving heel vertrouwd. Haar grootvader was tuinman op de Velhorst en als klein kind bracht ze al veel tijd door op  het landgoed.
Natuurmonumenten doet nu haar eigen goede werken op de Velhorst, waaronder het herstel van de groentetuin en de kassen.
Het Historisch Genootschap dankt de gidsen van Natuurmonumenten en bewoner Rutger Smook voor hun bijdrage in het slagen van deze excursie.

Soort
Nieuws