Overslaan en naar de inhoud gaan

Bierstraat door Gradus ten Pas ca 1895

Afbeelding
Bierstraat door Gradus ten Pas ca 1895
Body

Over de voorstelling:

Wat in de volksmond de 'Kleine Markt' heet is officieel de Bierstraat. Hier zien we enkele huizen aan de even zijde, met een rij bomen ervoor. Die bomen zijn inmiddels een paar keer verdwenen, opnieuw geplant en weer verdwenen. Aan het einde van de Kerksteeg zien we nog net een stukje gevel van het eerste postkantoor aan de Achterstraat.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

 

reacties