Overslaan en naar de inhoud gaan

De Oude Gedaante

Afbeelding
De Oude Gedaante
Body

Op 16 mei 2019 is in het gemeentehuis van Lochem een bijzondere 'plattegrond' van Lochem onthuld. Met “De Oude Gedaante” geeft ontwerper Aebele Trijsburg een driedimensionaal beeld van de binnenstad van Lochem voor de stadsbrand van 1615.

Meer dan duizend jaar geleden vestigen zich hier de eerste mensen, op een glooiing langs de Berkel. Ze bouwen huizen en een kerkje. In 1233 krijgt de nederzetting stadsrechten van graaf Otto II. Rondom het stadje komt een dubbele gracht en een zware muur met drie poorten. In de late middeleeuwen is Lochem een grafelijk hof, twee conventen en drie gilden rijker, is de kerk uitgegroeid tot een voornaam gebouw en bloeit de handel als nooit tevoren.
In de 16 de eeuw breken echter zware tijden aan. De vesting wordt herhaaldelijk belegerd en ingenomen. In 1615 breekt er een brand uit in een bierbrouwerij. In korte tijd staat de hele stad in lichterlaaie. Zo verliest Lochem op 6 april 1615 voorgoed haar oude gedaante… Dit bronzen beeld geeft het oude Lochem van voor de brand weer een gezicht. Je ziet dat het centrale stratenplan nauwelijks is veranderd en de gracht deels bewaard is gebleven. Onder de stad ligt een slapende vrouw, een zinnebeeld van veiligheid en continuïteit.

Schenking Hotel Hof van Gelre bij het 75 jarig bestaan aan de gemeenschap met steun van Fonds 1819, Gemeente Lochem, Lochems Steunfonds, Rotaryclub Barchem en VVV Lochem. Gemaakt door Aebele Trijsburg en gegoten in Bronsgieterij van der Kleij. Onthuld door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve, 16 mei 2019.

De Oude Gedaante heeft voorlopig een plek in de hal van het gemeentehuis, in afwachting van een definitieve plaatsing op de Markt, als startpunt voor een historische stadswandeling. Zie voor nadere informatie de website van de ontwerper: https://aebele.com/