Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie hoofddeksels

Afbeelding
Drie hoofddeksels
Body

Deze drie prachtige hoofddeksels behoren tot de collectie van het Historisch Genootschap. Met nog enkele hoofddeksels lagen zij tot 1982 opgeslagen op de zolder van het oude stadhuis van Lochem als onderdeel van een onbestemde verzameling 'oudheidkundige voorwerpen van de gemeente', die in 1993 formeel werd overgedragen aan de toenmalige Stichting Streekmuseum, een van de voorlopers van het Historisch Genootschap.

In de beschrijving is dan sprake van: 'Brandweerhelm Lochem; Politiepet, Frans model; Militaire pet, buitenmodel; Politiepet met oranje rosette, sjako; Politiepet, model vóór 1940'.

Nadat we over dit drietal in 2020 informatie vroegen (en ruimschoots kregen!) via diverse media houden wij het inmiddels op het volgende:

  • De helm werd ongetwijfeld gedragen door de brandweer in Lochem.
  • De sjako was het hoofddeksel van officieren van de schutterij of de stadswacht aan het eind van de 19e eeuw en kan ook in Lochem dienst gedaan hebben.
  • De kepie was tot in WOII het bij het uitgaanstenue behorend hoofddeksel van het Nederlandse leger. De drie rode biezen, het leeuwtje en de kleur van de kokarde duiden op een onderofficier bij de Veldartillerie.
Hoort bij verhaal
Maatschappelijke activiteit

reacties