Overslaan en naar de inhoud gaan

Larenseweg door Gradus ten Pas 1881

Afbeelding
Larenseweg door Gradus ten Pas 1881
Body

Over de voorstelling:

We staan ongeveer op het punt waar rechts de Koedijk begint en waar linksaf een pad naar de Berkel loopt. Tegenwoordig zou dus eigenlijk "Tramstraat' een betere benaming zijn. Enkele van de grote herenhuizen, maar ook van de lage boerenwoningen  zijn ook tegenwoordig nog langs de Tramstraat te vinden. Links in de verte de schoorsteen van leerfabriek Naeff en de molen van Reudink.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

reacties