Overslaan en naar de inhoud gaan

Leeuwenkop uit het Hoogestraatje

Afbeelding
Leeuwenkop uit het Hoogestraatje
Body

Gevelversiering uit het Hoogestraatje

In de vorm van een leeuwenkop die heeft gediend als versiering in een gevel van een huis. Je ziet dit soort versieringen vaak aangebracht op de sluitsteen (de bovenste) van een rond portaal.

Het materiaal lijkt op cement dat in een mal is gegoten. Aan de achterzijde is een ruimte uitgespaard om het voorwerp te bevestigen. Aan de bovenzijde zullen gaten hebben gezeten voor pennen om het goed vast te zetten. Tijdens het slopen is daar een deel van verdwenen. De nu aangebrachte haak is niet origineel.

Helaas is niet te zeggen hoe oud de kop is. Dit soort versieringen werden veel toegepast in de 17e en 18e eeuw op fraaie patriciërs huizen, maar de uitvoering hiervan suggereert dat het een veel latere versie is, mogelijk uit de 19de eeuw. Dat is een periode dat vaak werd teruggegrepen op stijlen uit de vroegere gloriejaren van de Republiek.

Afmetingen 35 cm breed, 27 cm hoog, maximale dikte 10 cm

Het bevindt zich in de collectie van Ben de Graaf, Lochem

De kop is gevonden tijdens rioleringswerkzaamheden in het Hoogestraatje in 1982. In de periode 1982 tot 1984 hebben daar regelmatig graafwerkzaamheden plaatsgevonden. En daar is steeds wel iets gevonden, van tamelijk recent zoals deze leeuwenkop, uit de middeleeuwen, tot heel vroeg van voor onze jaartelling. Lochem is al heel lang bewoond.

Amateur archeoloog Ben de Graaf, lid van de werkgroep archeologie van het Historisch Genootschap, hield zoals altijd bij dergelijke werkzaamheden een oogje in het zeil en heeft de verschillende vondsten veiliggesteld en beschreven.

 

 

 

 

Hoort bij verhaal

reacties