Overslaan en naar de inhoud gaan

Prins Berhardweg door Gradus ten Pas

Afbeelding
Prins Berhardweg door Gradus ten Pas
Body

Over de voorstelling:

In de tijd van Gradus ten Pas heette dit stuk weg natuurlijk niet naar Prins Bernhard en waarschijnlijk ook nog niet Stationsweg. Links was nog niet hotel Bak en al helemaal geen Jumbo supermarkt, maar u moet zich wel voorstellen dat de schilder daar ongeveer gestaan heeft en keek in de richting van de Molenpoort en -straat. Walderstraat door Gradus ten Pas

Net als bij andere schilderijen van Ten Pas maakte hij ook dit werk in verschillende versies. Zie bijgaande versie.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

Lees meer in het verhaal over hem op deze site.

Dezelfde locatie omstreeks 1910
Dezelfde locatie omstreeks 1910

reacties