Overslaan en naar de inhoud gaan

Walderstraat door Gradus ten Pas 1861

Afbeelding
Walderstraat door Gradus ten Pas 1861
Body

Over de voorstelling:

Het valt niet mee om te herkennen dat dit tafereel de Walderstraat moet voorstellen. Ook nu nog kijk je vanuit de Walderstaat niet rechtstreeks de Markt op. Daarvoor staan de panden op de hoek van de Blauwe Torenstraat in de weg, waar in die tijd herberg het Zwijnshoofd was gevestigd. Het net zichtbare afdak met steunpilaar zou best eens van dat etablissement kunnen zijn. Maar het voorste deel van de Walderstraat is wel erg kort en onbebouwd. Laten we dat maar aan de beperkte techniek van de schilder, vooral op het punt van perspectief en verhoudingen, toeschrijven.

Over de schilder.

Gradus ten Pas (1833-1899) werd geboren in de buurtschap Klein Dochteren. Vader Evert was ‘schoolhouder’ van de Klein Dochterense school. In het Bevolkingsregister voor de periode 1850-1862 staat Gradus ingeschreven als ‘verver’ (huisschilder). Maar gezien het grote aantal schilderijen dat er van hem bekend is moet hij al snel als kunstschilder zijn begonnen. In de naïeve stijl van een autodidact.

Gradus is tweemaal getrouwd geweest en ontwikkelde een drankprobleem. Toen hij, na het overlijden van zijn tweede vrouw en verhuizing van zijn kinderen, alleen in Lochem dreigde achter te blijven, volgde Gradus zijn drie zonen in 1896 naar Apeldoorn, waar hij ook weer veel schilderijen maakte. Hij is overleden in Beekbergen.

reacties