Overslaan en naar de inhoud gaan

Excursie Oude en Joodse Begraafplaatsen

Ingediend door beheerder op ma, 05/16/2022 - 14:44

Begraafplaatsen in Lochem op een andere manier gezien.

Op vrijdag 17 juni kunt u deelnemen aan een excursie over twee oude Lochemse begraafplaatsen.

Wie Lochem via de Zutphenseweg verlaat, ontwaart aan de linkerzijde de eerste van de twee begraafplaatsen waar het in deze excursie om gaat: de Oude Begraafplaats. Even verderop is aan de rechterzijde, tussen huizen, een ruimte zichtbaar met oude bomen, waartussen vele rechtopstaande grafzerken staan: de Joodse Begraafplaats.

De excursie is deze keer op vrijdag omdat op zaterdag, de sjabbat, de Joodse Begraafplaats niet bezocht kan worden. Aan de excursie kunnen slechts 2 groepen van 20 personen deelnemen.

  • Ontvangst: 10.00 uur bij café Bousema aan de Zutphenseweg, met koffie.
  • De helft van het gezelschap gaat daarna naar de Oude Begraafplaats, de andere helft naar de Joodse Begraafplaats.
  • Om 12.00 uur is er een gezamenlijke Achterhoekse koffietafel bij Bousema.
  • Om 13.00 uur wisselen de groepen .
  • Afsluiten tussen 14.30 en 15.00 uur.

Kosten: € 24.50.

Opgave is mogelijk tot 1 juni 2022. U krijgt daarna een bevestiging van deelname met de mogelijkheid om te betalen. U kunt zich opgeven per email: evenementen@hglochem.nl

joodse begraafplaats

De Joodse Begraafplaats

Het terrein voor de Joodse begraafplaats is in 1829 gekocht door de Weduwe A.C.E. Viëtor. Een begraafplaats die nog steeds in gebruik is. De laatste begrafenis vond plaats in 2016. Het is een daad van eerbiedige aandacht van het Historisch Genootschap om voor haar leden de jaarlijkse excursie deze keer aan zowel de linker – als de rechterzijde van de Zutphenseweg te organiseren.

Daarbij is de Joodse begraafplaats voor veel mensen in Lochem het meest onbekende gebied geworden. In dit gedenkjaar mag deze vind- en gedenkplaats van een essentieel deel uit de Lochemse geschiedenis niet onbarmhartig in de vergetelheid raken, verdrongen door de donkere en beangstigende periode met de moord op zovele hier diepgewortelde medeburgers. U wordt op de Joodse begraafplaats rondgeleid door drs. Henk J. Huyser.

De Oude Begraafplaats

De Oude Begraafplaats aan de Zutphenseweg heeft dienst gedaan van 1829-1978. Rond en in de Gudula kerk mocht na 1829 niet meer begraven worden. Naar aanleiding daarvan heeft burgemeester Thomasson het initiatief genomen tot de aanleg van wat nu de “Oude Begraafplaats “ wordt genoemd. Als toegangsspreuk werd gekozen voor teksten van de dichter A.C.W. Staring. Deze begraafplaats is nu van historische betekenis voor Lochem en laat zich “lezen “als een geschiedenisboek. Dhr. Albert Baarssen, die heel veel, zo niet alles weet van de Lochemse begraafplaatsen, leidt u rond met medewerking van leden van de werkgroep van het Historisch Genootschap die de begraafplaats onderhouden. Vooral dankzij het Historisch Genootschap en deze werkgroep bestaat de Oude Begraafplaats nog.

 

lokatie
Café Bousema, Zutphenseweg Lochem
datum