Overslaan en naar de inhoud gaan

De hooiplukker

Afbeelding
De hooiplukker
Body

Beeldje, inmiddels verplaatst naar nabij de plaats waar het gebeuren zich heeft afgespeeld

Uit: Scholtamt van Lochem december 1988 nr. 15

De Lochemse Markt verrijkt

De Rabobank Lochem - Barchen hield ter gelegenheid van de opening van de nieuwbouw aan de Markt te Lochem op vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni open huis. De openingshandeling werd 10 juni verricht door Mr. H.J.A.E.M. Klarenbeek, lid van de hoofddirectie van Rabobank Nederland.

Aan de gemeenschap van Lochem werd een in brons gegoten beeltenis van "de hooiplukker" aangeboden. Dit beeld werd later, op vrijdag 1 juli 1988 door burgemeester E. Wilmink onthuld. Door voorzitter J. Saaltink werd zowel aan de V.V.V. als aan het gemeentebestuur een replica aangeboden.

Het beeld staat op een sokkel van drie meter doorsnede en een (zit)hoogte van zestig centimeter, vlak voor de bank op de hoek Markt - Walderstraat. De hoogte van het beeld is ongeveer 160 centimeter.

Beeldhouwer Niek van Leest heeft het beeld gemaakt op basis van een foto, waarop het hooiplukkers verhaal staat weergegeven en baseerde zich verder op uit de overlevering bekende gegevens over Poorters Jan. Werken van hem staan onder meer in Den Dungen, Gemert, Lage Zwaluwe, Leerdam, Liempde, Leeuwarden, Mill, Someren en Veghel. Het liefst maakt Van Leest wat hij zelf noemt "dorpstypetjes".

 

 

Hoort bij verhaal
Gebeurtenis
Herkomst
Maatschappelijke activiteit

reacties