Overslaan en naar de inhoud gaan

De Oude Begraafplaats

De Oude Begraafplaats aan de Zutphenseweg in Lochem vormt belangrijk cultureel erfgoed van Lochem. Ongeveer 15 vrijwilligers besteden met veel voldoening hun tijd en energie aan het behoud daarvan.

Deze begraafplaats vormt een bron van historische verhalen. Over adellijke families en notabelen, over zusters Franciscanessen en de arme broertjes Schepers, over grafkelders en gemeentelijke dubbelgraven. En het is een oase van rust in het drukke stadsleven. Wekelijks (of minder, afhankelijk van het seizoen) worden, met medewerking van gemeente en groenbeheerder, de grafzerken schoon en de naambordjes leesbaar gehouden, wordt gras gemaaid en blad geruimd. Maar wel vanuit het idee dat 'vergankelijkheid' bij een begraafplaats mag horen. Laat een steen maar wat scheef liggen of een boomstronk maar vergaan….  Ondertussen is er volop aandacht voor het onderlinge sociale contact.

ingang begraafplaats

Ga direct naar het

 

 

 

OP DE BEGRAAFPLAATS

Alle informatie van deze website (en zelfs meer) is ook beschikbaar op de Oude Begraafplaats zelf:

  • Het bord bij de ingang wijst op de Rondleiding langs 20 bijzondere graven.

  • Paneel

  • QRBij die 20 en bij nog eens 70 overige graven leidt een QR code naar een uitgebreide beschrijving van dat graf en degene(n) die daar begraven ligt/liggen, zoals opgenomen in het Virtueel Museum van Graven..

  • Bij binnenkomst verwijst een QR-code naar het Register van alle begravenen en hun ligplaats.

  • Bij diverse bomen staat een bordje met de naam en beschrijving.

 

 

DOWNLOADS

Het namenregister en de rondleiding zijn hieronder ook als PDF te downloaden.

En bekijk ook zeker een van de filmpjes hieronder.

film