Overslaan en naar de inhoud gaan

Catharina Marianna Johanna Elisabeth Swanenburg-Diemont van Dathar

Broodtekst

Afd. A, graf 10

Dit graf is vooral van belang vanwege de bijzondere vorm van het monument: een afgeknotte pilaar, symbool voor een plotseling geëindigd leven. 

Kitty Swanenburg

En dat is ook zo, Kitty Swanenburg-Diemont werd slechts 32 jaar oud. Ze was met haar man Albertus Merk Swanenburg en hun drie kinderen in 1897 vanuit Arnhem in Lochem komen wonen op Tramstraat 27. Albertus Merk Swanenburg was koopman in thee. Ze hadden voor Arnhem in Nieuwer Amstel bij Amsterdam gewoond. Daar waren ook drie van hun kinderen geboren. De vierde werd in 1898 in Lochem geboren. Kitty is volgens de overlijdensadvertentie na langdurig lijden overleden. Albertus Merk Swanenburg is in 1903 met zijn kinderen weer uit Lochem vertrokken. Maar hij blijkt ook niet oud te zijn geworden, want in 1914 overleed ook hij, oud 51 jaar.

Kitty heette eigenlijk Diemont van haar achternaam, maar ter onderscheiding van de andere familietakken van de Diemonts, noemde haar vader zich naar de plaats waar zij lange tijd gewoond hadden, naar het landgoed Dathar bij Padang in Nederlands Oost-Indië. Het is een verschijnsel dat vroeger wel meer bij gegoede families werd gedaan.

Haar vader, Adolf Hugo Jan Diemont, was enige tijd wijnhandelaar in Zutphen geweest, maar hij zag grote toekomstmogelijkheden in Nederlands Oost-Indië. Hij is er in 1857 heen gegaan en is daar o.a. een venduhuis in gebruikte meubelen begonnen. Daarnaast was hij ook medefirmant van de al in Zutphen opgerichte handelsmaatschappij Diemont en Co., die in Padang stoom- en prauwvaarten

organiseerde en hij had een agentschap in verzekeringen. In Padang ontmoette hij ook zijn vrouw, Alison Eleonora Maidman, met wie hij in 1860 trouwde. Kitty was een van hun kinderen die in Padang geboren werden.

Maar rond 1880 was de familie alweer terug in Nederland.

Swaneburg Diemont rpouwadvertentie