Overslaan en naar de inhoud gaan

De toren van de Grote of Sint-Gudulakerk.

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Hoe hoog is de toren van de Grote of Sint-Gudulakerk?

Op de website van het VVV van Lochem is weliswaar te lezen: 'Wie Lochem vanuit de lucht wil zien, kan dat vanaf de toren van de Gudulakerk doen. Hiervoor moet je nog wel even 172 treden beklimmen. Je kijkt dan uit over Lochem vanaf een hoogte van 56 meter en staat dan op de omloop van de vijfde geleding van de toren'. Maar wat de lengte tot aan de weerhaan is wordt niet op de website vermeld. Ook andere, Gudulakerk gerelateerde, websites geven geen antwoord op de vraag.

In 1903 is het aanzien van de toren aanzienlijk veranderd. Ten behoeve van het plaatsten van een beiaard, die door de Lochemse industrieel G.Neaff aan de stad Lochem werd geschonken, moest er een ruimere en hogere torenspits worden gebouwd. De toren werd bekroond met een ingesnoerde naaldspits.

Na 1903 is de toren daarom hoger geworden dan de (ruim) 56 meter. Maar wat is nu de totale lengte van de toren met op de spits het windkruis, metalen bol (waar onze kerstbal vanaf is geleid) en de weerhaan (het symbool voor Petrus’ verraad)?

Navraag bij het RAZ (Regionaal Archief Zutphen) gaf het juiste antwoord. De toren, gemeten vanaf de grond op de Markt tot aan het topje van de weerhaan is 67 meter.

Auteur
Maatschappelijke activiteit
Personen
Plaats of kern
Straat