Er is geen definitieve betekenis te geven voor de boerderijnaam Top.
Een mogelijke verklaring is dat Top met ‘tobben’ te maken heeft. Mogelijk heeft de naam ook te maken met de goede, hoge gronden die om de boerderij liggen. In het oude markeregister was de plaats als Tubbinck bekend. (Zie voor verdere uitleg bij Tobbert).
De volksmond wil dat in de nabijheid van de boerderij ooit een kerkje (kapel) heeft gestaan. Het verhaal gaat dat er een ‘klokkenroof’ is geweest, waarbij de klokken uit dit kapelletje in bruikleen waren genomen door de kerk in Lochem. In Lochem zaten ze zonder klokken, doordat in 1543 bij een inval van een veldheer van Karel V de klokken waren meegenomen. Om in het gemis te voorzien besloten de Lochemers de klok van de kapel in Barchem te lenen. Volgens een verklaring van de gravin-weduwe van Limburg Stirum – zij pleitte voor de zaak van de gedupeerde Barchemse ‘huislieden’ – gebeurde het lenen zonder toestemming van de rechthebbenden. In elk geval had Barchem z’n klokken in 1555 nog niet terug. Alle pogingen van de Barchemers om ze terug te krijgen waren tevergeefs. Op 17 september 1555 trokken twaalf Barchemers met paard en wagen naar Lochem om de klokken terug te halen.
In 1825 wonen hier Hendrik Jan Bruggink (geb. 1783, Lansink/Barchem) en zijn vrouw Janna Imenkamp. Zijn zoon, eveneens een Hendrik Jan Bruggink (geb. 1825) volgt hem op. Bruggink Jr. trouwt in 1852 met Janna Keurhorst. In 1864 gaan ze naar Goorman aan de Hardermaat in Barchem.
Van Goorman komt hier vervolgens Jan Harmen Oltvoort (geb. 1816, Wensink/Laren), in 1864 gehuwd met Aaltjen Imenkamp. De familienaam Oltvoort blijft een hele periode verbonden aan de boerderij. Zoon Hendrik Oltvoort (geb. 1846, Goorman/Barchem), gehuwd met Willemina Esselink, vertrekt in 1880 naar Zwiep, naar de boerderij Onijs (Schieven).
Dan komt neef Gerrit Jan Oltvoort (geb. op Hassink/Barchem), gehuwd met Maria van Altena, van Hassink (Lochemseweg) naar deze boerderij. Als in 1897 zijn vrouw overlijdt, hertrouwt Gerrit Jan met Dina Johanna Teeuwsen uit Gendringen. Zij vertrekken in 1909 naar Broekhuis in Barchem.
In 1910 komt Willem Jan Esselink (geb. 1842, Groot Leunk/Barchem), gehuwd met Fenneken Imenkamp, op de boerderij. Zijn schoonzoon Engbert Harskamp (geb. 1884, Aijtink/Klein Dochteren), in 1914 met dochter Johanna Esselink getrouwd, volgt hem op. Engberts opvolger heet Gerrit Haijtink (geb. 1910). Hij komt in 1938 van Schuppert in Zwiep op de boerderij. Hij is gehuwd met Willemina Frederika Harskamp, de dochter van Engbert en Johanna. Gerrit overlijdt op jonge leeftijd. Dan hertrouwt Willemina Frederika met Gerrit Hendrik Brinkman (geb. 1924) van Hardermaat 12 in Barchem. Zoon Bertus Haijtink (ongehuwd) is de laatste van de familie die hier een melkveebedrijf heeft. Hij vertrekt in 2007 naar Barchem.
In dat jaar komt de boerderij in handen van Gerrit Griemelink en Ariëtta te Raa uit Geesteren. De familie heeft een nieuw melkveebedrijf op Top.
Boerderij Top met op de voorgrond nog het zandpad dat naar Groot Leunk liep.