Overslaan en naar de inhoud gaan

Hendrika Gerritdina Oplaat-Schuizeman en Derk Jan Oplaat

Broodtekst

Afd. C, graf 29

Hier zijn het minder de weersinvloeden die de steen aangepast hebben, als wel bodeminvloeden: de steen is scheefgezakt. De steen in de volgende rij is zo te zien de andere kant op gezakt.

Graf Oplaat

De steen is fraai vormgegeven en bewerkt door de steenhouwer. Het ziet er niet bepaald goedkoop uit. En dat terwijl Derk Jan Oplaat (1862-1948 ) een behoorlijk deel van zijn leven als knecht op meerdere boerderijen heeft gewerkt. In 1887 werd hij als koetsier aangesteld op Huize Ampsen. Dit werk heeft hij tot 1890 gedaan. Toen is hij in Lochem getrouwd met Hendrika Gerritdina Schuizeman (1866-1932) en heeft het paar zich op Zwiepseweg 94 gevestigd. Derk Jan staat in het Lochemse bevolkingsregister vermeld als tuinarbeider. In 1910, bij de geboorte van een dochter, was hij echter fabrieksarbeider en bij het huwelijk van een andere dochter in 1918 was hij weer landbouwer.

Het echtpaar heeft van 1890 tot 1932 aan de Zwiepsweg gewoond. Toen zijn vrouw in dat laatste jaar overleed, hield hij het in Lochem voor gezien en vertrok naar zijn dochter Maria en haar man Gerrit Paul Modderman in Ellecom. Daar hadden zij een bakkersbedrijf aan de Friedhof 1. Bij hen heeft Derk Jan Oplaat, zonder beroep, tot zijn overlijden in 1948 gewoond. Het is waarschijnlijk dat de beide dochters van het gezin Oplaat-Schuizeman, Gerritjen, Maria en hun partners hebben bijgedragen aan de bekostiging van het graf, voorzien van een op een voet geplaatste grafsteen met siersteunen en om de grafplek pilaartjes, verbonden door kettingen.