Overslaan en naar de inhoud gaan

Herman Thomasson

Broodtekst

Afd. 6, graf 242

Het zou jammer zijn als Herman Thomasson hier geen plekje zou krijgen. Weliswaar is zijn grafplek op de begraafplaats bekend, maar een steen of iets dergelijks ontbreekt.

Herman Thomasson

Misschien was die er vroeger wel, maar dat weten we niet. Op de oude begraafplaats liggen vijf personen, die de honderdjarige leeftijd hebben bereikt en Herman Thomasson (1801-1902) is een van hen. Bovendien heeft hij meegestreden in de Tiendaagse Veldtocht van 2 tot 12 augustus 1831. De veldtocht die koning Willem 1 uitvoerde om de Belgen uit de Zuidelijke Nederlanden, die zich wilden afscheiden van de Noordelijke Nederlanden, te onderdrukken. Hoewel die opzet slaagde, verkreeg België zijn soevereiniteit door de dreiging van Franse militaire steun. Voor alle Nederlandse mannen die aan de veldtocht hadden meegedaan, werd een herinneringsmedaille, het Metalen Kruis, geslagen, gemaakt van het brons van vijf kanonnetjes die bij Hasselt waren buitgemaakt.

Koets

Op de linker foto zien we Herman Thomasson met zijn Metalen Kruis. Hierboven een foto van Herman Thomasson en Waander Onijs in een open koets meerijdend in de optocht in Lochem ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Ze traden hier op vanwege het feit dat zij oud-strijders waren en daarnaast de twee oudste inwoners van Lochem.

artikel gouden kruis

Herman Thomasson is niet de enige die op afdeling 6 in graf 242 is begraven. Zijn ouders Johannes Adrianus Thomasson en Berendina ter Schegget liggen er ook, evenals zijn echtgenote Gerritjen Thomasson-Kornegoor en nog acht verdere familieleden, al dan niet aangetrouwd.