Overslaan en naar de inhoud gaan

Lochemse evenementen in de periode van wederopbouw

Broodtekst

door Jan Fleming

Toen Holland – en natuurlijk ook Lochem – in de jaren vijftig van de vorige eeuw herrezen, waren er op diverse plaatsen evenementen.

Op het terrein naast de toen nog kleine Wila en de Berkelstroom lag een stuk braak liggende grond. en het personeel van de Wila voetbalde daar in de middagpauze. Maar ook stond er diverse keren een circus als circus Bever en circus Mullers

circus van bever

Daarna werd die plek ingevuld met een steenfabriek en was het feest daar afgelopen. Maar er waren ook andere locaties voor dergelijke evenementen , zoals Het Pesje tussen de Fordgarage en Landbouw Coöperatie de Graafschap aan de toenmalige Stationsweg .

Veldje naast Fordgarage
Het veldje toen Villa Nova nog geen Ford garage was

Hier stond dan weer het eerder genoemde circus Bever, kermis, muziek uitvoeren in de toen nog demontabele muziektent die Lochem rijk was .

Een nog andere locatie was het Tusseler in het weiland ter hoogte van Tusselerhof. Of eigenlijk tegenover het woonhuis van de toenmalige kolenboer Kolkman die zijn bedrijf aan de Tramstraat had , naast de garage van de LADO ( Klein Breteler ) .

In dat Tusseler hebben plaats gevonden: kermis , muziekconcours  ( Advendo was toen nog top samen met Glanerbrug  in ons land) en ook een groot internationaal dansfestival .

Ook  in die vijftiger jaren was er in Lochem een braderie met op de drie grachten verlichte vlotten met een zee van bloemen en niet te vergeten de Bleken van boom tot boom verlicht; heel Lochem trouwens...

Pleintje voor Albert Heiijn
Bij de boom het 'pleintje voor Albert Heijn'

Op het kleine pleintje op de Nieuwstad bij A.H stond een draaimolen. Daar al het verkeer nog over de Nieuwstad moest kwam er ook een bus langs met voetballers. Die hadden vriendschappelijk hadden gespeeld in Winterswijk tegen W.V.C en waren op de terugweg naar Heerenveen. En jawel, het grote Heerenveen werd, na geparkeerd te hebben, losgelaten in Lochem. Op een gegeven moment zat het hele gebeuren in de draaimolen. Op één speler na die, ondanks zijn grote voetbalcapaciteiten eigenlijk toch wel een buitenbeentje was. Zijn naam was Abe Lenstra.

Wat ik hier heb geschreven is toch een stukje leuke geschiedenis toen Corona nog onbekend was en iedereen nog een was en normen en waarden nog bestonden .

Auteur
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern