Overslaan en naar de inhoud gaan

Markt 25

Broodtekst

In het oudste kadaster van 1832 staat op de plek van Markt 25 geen woning of winkel geregistreerd. Er is slechts de (achter)tuin van Gerardus Onijs, dagloner en wonend aan de Bagijnestraat.

Pas nadat, eind 19e eeuw, het kerkhof daar ter plaatse is bestraat en een verbinding tussen Markt en Molenstraat is gecreëerd wordt het interessant om in die achtertuin te bouwen. Waarschijnlijk laat boterhandelaar David Weijl, woonachtig op Markt 23, in 1918 een huis bouwen op Markt 25, waar zijn zoon Joseph David Weijl eveneens in boter handelt. Nadat die in 1936 is overleden drijft Isaak Salomon de Jong er in 1939 nog steeds een boterhandel onder de firmanaam ‘J.J. Weijl’, genoemd naar grootvader Joseph Jacob Weijl, die in 1850 met de familiehandel in boter was begonnen aan de Blauwe Torenstraat. Isaak Salomon de Jong, zijn vrouw Roseli en hun drie kinderen worden in 1943 omgebracht in Sobibor. Schrijnend detail: nog datzelfde jaar betrekt de ‘Staatspolitie’ – de door de bezetter samengevoegde gemeente- en rijkspolitie – Markt 25 als politiebureau. Pas in 1955 wordt het pand vanuit de nalatenschap van de Jong verkocht.

Tot dusver kunnen we helaas geen afbeelding van het pand laten zien. De oudste foto die we hebben is van ca 1949. Naast het Klepperhuuske is nog net een fraai pand van rond 1915 te zien.

1

Na de oorlog heeft Gerrit Muller er een slagerij en in de jaren zestig wordt het karakteristieke woonhuis verbouwd tot een rechtlijnig winkelpand en komt hier de eerste Lochemse supermarkt van de firma Weijenberg.

2
3

Na kruidenierswaren worden op Markt 25 textielwaren verkocht. Eerst door de firma Brons en anno 2023 door de firma Zeeman.

4

5

Auteur
Familie
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern
Straat