Overslaan en naar de inhoud gaan

Stempels

Broodtekst

Stempels & mouwbanden

Door het verzet werd veel gebruikt gemaakt van valse stempels om de Duitsers te misleiden. Veelvuldig gebruikt door het Barchemse -, Laren Noord en Lochemse verzet.

Mouwbanden worden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gebruikt door verschillende organisaties. Door de stoffen band om de bovenarm van de drager, moet duidelijk zijn bij welke organisatie hij hoort. De mouwbanden zijn er in verschillende kleuren en hebben verschillende opdrukken. Oranje banden, mouwbanden met de opdruk 'hulppolitie', mouwbanden met de afbeelding van de Nederlandse Leeuw en de letters NBS (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten), mouwbanden van de OD, de ordedienst. Banden met Oranje. (Siem van der Neer) Het is tijdens en na de oorlog niet makkelijk om aan textiel voor de mouwbanden te komen. De vele wijzigingen in kleur en tekst zorgen ervoor dat er een grote hoeveelheid verschillende banden is, veel ervan ook opgelapt met restjes stof.

Mouwband1

Mouwband2

Mouwband3

Commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten te Lochem was de Hr. van Kooten. Indien men eervol ontslag kreeg uit de NBS kreeg men dit document. De originele stempel ligt er naast ( Siem van der Neer).

Stempel 1

Stempel2

Documenten Dhr. Beumer.

De heer Beumer kreeg tijdens de oorlog een vrijstelling voor zijn fiets, en was vrijgesteld van werk in Duitsland ,omdat hij leraar was. Ook na de oorlog werd hij door de Commandant, de heer Koeslag, van de NBS politiek betrouwbaar verklaart. Hij mocht vrij reizen van Deventer naar Apeldoorn.

Vrijstelling

Tekst document rechtsonder:

Vrijstelling