Overslaan en naar de inhoud gaan

't Ross

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

t Ross in zijn huidige vorm is een betrekkelijk jong huis in het ontginningsgebied 'het Haarbroek', maar er zou al een boerderij ‘Veltcamp alias het Ross’ met herenkamer gestaan hebben, als leengoed van de Keppels uit 1485.

Zeker is dat rond 1700 het een buitengoed wordt van de Deventer familie Dumbar. De voorvaderen van de Dumbar’s komen uit Schotland, waarschijnlijk als militair met de Engelse hulptroepen gedurende de 80-jarige oorlog. (Ross is een graafschap in Noord-Schotland). Vanaf de 18e eeuw wordt het huis steeds aan stedelijke burgers van aanzien verhuurd: Wentholt (secretaris van Zutphen), Op ten Noort (regent), van Rappard (rechter in Arnhem en Lochem). Deze laatste laat in 1846 het huidige huis bouwen. In de Lochemse courant: 'Op maandag, den 15 Augustus ek. des middags ten 12 ure, zal de architect Gerritsen in het Zwijnshoofd bij Postel in Lochem, aanbesteeden: Het bouwen van een Heerenhuis op het landgoed Ross, nabij station Laren, etc.'.Voor een astmatische zoon wordt later nog wel de verdieping even hoog gemaakt als de begane grond.

In 1962 wordt 't Ross verkocht aan The Reapers Fellowship om er een conferentie- en bijbelcentrum in te vestigen. De stichter is Cornelis Vanderbreggen jr, nazaat van molenbouwer Cornelis Pannevis uit Alphen aan den Rijn. Hun boodschap: 'De dag des oordeels zal over de mensheid komen als een dichtklappende val. U moet er zoveel mogelijk over weten, want het zal spoedig komen in de zevende maand van een jaar, als het onkruid wordt verwijderd uit het koren. Diegenen die vernietigd worden zullen huilen en tandenknarsen. Diegenen die overleven zullen even zeldzaam zijn als puur goud'.

Sinds 1999 is het Ross weer in particuliere handen.

  • 1681: jong landgoed ontstaan door ontginning van Gerard Dunbar
  • 1702: diverse eigenaren onder wie Geertruid van Dam, Op ten Noord en Elisabeth van Rappard
  • 1846: nieuw huis gebouwd door Hendrik Anthon van Rappard
  • 1890: bovenverdieping verhoogd. Zoon astma
  • 1920: diverse eigenaren onder wie van Valkenburg, Renkumse Heide, The Reapers Felowship, Wolbert en Schuitema.
  • 2003: particulier eigendom via veiling
Buurtschap
Datering
Gebeurtenis
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Ontwerper
Plaats of kern
Straat