Overslaan en naar de inhoud gaan

Vis van Waninge

Broodtekst

Een beetje visliefhebber in Lochem kent de naam "Waninge". Daarom deze mooie foto (uit de jaren 80) van de heer en mevrouw Waninge.

Heer en mevrouw Waninge

Zij woonden destijds aan de Burgemeester Leenstraat bij de brug over de gracht. Een broer van deze heer Waninge was W. Waninge die een winkel aan de Walderstraat hadden. Deze winkel is er nog steeds; daarover zo meer.

Al van jongs af aan (72 jaar) ben ik groot gebracht met vis. De familie van Hoorn was van R.K. huize en daarom werd er op vrijdag geen vlees gegeten. Ik werd dus nogal eens naar de kraam van de familie Waninge gestuurd op de vrijdagavond om gebakken vis te halen. De kraam stond in de jaren 50-70 op de plek waar nu het beeld van Ludger staat.

Ludger

Als ik lang moest wachten kreeg ik nog al eens een lekker mootje vis aangereikt. Heerlijk! In de jaren 70 werkte ik bij de gemeente Lochem in het kleine gemeentehuisje (nu VVV-kantoor) en zo maakte ik het mee dat er op de woensdagen weekmarkt was. De familie Waninge stond er, alsmede de familie Hoekman met een kraam. De marktmeester, meneer Kleinsman, kwam keurig bij mij aan het bureau en vroeg of ik liefhebber was van een visje. Dat vond ik een aangename verrassing...en opvallend veel collega's namen graag een visje! En met name gebakken vis was tot in de middag te ruiken.

Terug naar de foto van het echtpaar.. twee zonen Frits en Henk kwamen ook terecht in de vishandel. Inmiddels hadden ze een mooie kraam op de Markt. Henk nam de zaak aan de Walderstraat van zijn oom over. Hij deed dat tot ongeveer 2015 toen Marc Huetink de zaak overnam. Maar de naam van de zaak bleef "Waninge" .

Kraam

Frits Waninge kapte ook tegen die tijd met de kraam en zo leek er een einde te komen aan de tijd dat de naam Waninge actief was in Lochem. Maar zie...een neef, ook een Henk Waninge, heeft alweer een flink aantal jaren een fantastische standplaats op het Graafschapterrein in Lochem. Zo blijft de naam "Waninge" al bijna 100 jaar een begrip in Lochem.!

Winkel Waninge

Familie
Herkomst
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern