Agenda

Woensdag 20 maart 2019 

Hoe maakt(e) de mens op het ten zuidoosten van Almen gelegen landgoed ‘ Velhorst’ een leefomgeving voor zich zelf en voor de biodiversiteit? Met behulp van een PowerPoint presentatie geeft Hendrik Schuring uit Laren (Gld) antwoord op deze vraag.
Op de Velhorst is het goed toeven door de variatie in het landschap met doorkijkjes en vergezichten en de eenvoud van het huis en de boerderijen. Het is een ideaal voorbeeld in de geschiedenis van de Gelderse Achterhoek van wonen en werken in een gemeenschap in feodaal verband. De Velhorst is gelegen op een dekzand rug en de kamp bestond eeuwenlang
uit akkers op het hoger gelegen deel. Laag, langs de oever van de Berkel lag het hooi- en weiland. In de vorige eeuw is dat omgekeerd. De boerenerven liggen op de flanken van de rug niet ver van de hei. Dit kampenlandschap heeft een boeiende natuur- en cultuurhistorie.

De hoge plek ten zuiden van de Berkel heeft waarschijnlijk zo’n 20.000 jaar geleden exemplaren van de neolithische mens naar de oever gelokt. Zij hebben in de ongerepte natuur gevist, gejaagd en de eerste akkertjes aangelegd. Met de komst van vermogende stedelingen verschenen een landhuis met rondom statige lanen en een parkbos. Het landhuis vormt samen met de tuinmanswoning, de loze, de schuur, de kas en boerderij Nieboer een rustiek ensemble. 
De laatste telg uit het adellijke geslacht Martens van Sevenhoven heeft de Velhorst in 1972 nagelaten aan de Vereniging Natuurmonumenten. Nu de laatste twee pachtboeren onlangs vertrokken zijn, zal Natuurmonumenten een natuurondernemer hun plaats laten innemen. Bloemrijke hooi- en weilanden langs de Berkel met grazend vee keren terug. Gaat de Berkel daar ook weer meanderen? Op de kamp zijn ook, na een herstelperiode, kleurrijke graanakkers te verwachten ter versterking van de biodiversiteit van dit unieke natuurmonument in ontwikkeling.
Deze avond is in het kader van de jaarlijkse gezamenlijke avond met onze zuster organisatie De Elf Marken te Gorssel.
Het verhaal over de Velhorst wil het Historisch Genootschap graag verbinden aan een activiteit die een ware belevenis van dit landgoed zal geven, op zaterdag 22 juni.
Meer informatie volgt.

Datum: woensdag 20 maart.
Plaats: Zaal Stegeman, Laren.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: voor HG leden gratis, niet-leden betalen 5 euro.

 

Achtergrond

Omdat de Grote of Sint-Gudulakerk een belangrijk monument is in onze stad, is als achtergrond voor deze website een fragment gebruikt uit een Zutphens handschrift van het gudula officie


[naar boven]

naar boven

Voor het laatst bijgewerkt: 18-02-2019