Nieuws

Boek Made in Lochem

Behalve de tentoonstelling 'Made in Lochem' over de Lochemse industrie zal onder diezelfde titel ook een boek verschijnen. Daarin wordt, nog veel uitgebreider dan tijdens de tentoonstelling mogelijk is, een beeld gegeven van ontstaan en ontwikkeling van de Lochemse bedrijvigheid.
Schrijver is Focko De Zee van de inmiddels bekende serie 'Over Lochem'.

Het boek zal dit najaar verschinen en verkrijgbaar zijn bij boekhandel Lovink voor € 15,-.
Bij voorinschrijving tijdens de tentoonstelling (of tot 1 juli rechtstreeks bij de auteur) betaalt u € 10,-. Klik voor het bestelformulier.Verenigingen hielden gezamenlijke lezing

De Velhorst in een ander daglicht

Woensdag 20 maart heeft Hendrik Schuring een lezing gehouden voor de historische  vereniging De Elf Marken en het Historisch Genootschap Lochem. Het onderwerp van deze  presentatie past precies in het werkgebied van beide verenigingen. In een overvolle zaal  Stegeman in Laren vertelde Hendrik in een afwisselende volgorde over de bewoners van de  Velhorst, zoals familie van Löben Sels, familie van der Meulen en familie van Rappard. Met  name enkele generaties Van Löben Sels waren bepalend voor De Velhorst. Daarnaast  werden de bewoners van de omliggende boerderijen genoemd en enkele nazaten van deze bewoners
waren aanwezig bij de lezing. Voor hen een groot feest der herkenning.

Niet alleen de families maar ook het ontstaan van de Velhorst , gelegen op een dekzand rug,  erd toegelicht. Verrassend was de afbeelding waarbij Almen in een lang verleden omringd was  door water. Waar de Berkel nu aan de zuidzijde aan Almen voorbijgaat, was er in het verleden een soort natuurlijke gracht om geheel Almen.

Veel aandacht was er voor Natuurmonumenten, die nu het landgoed beheert.

Vanuit de kern  ochem op weg naar de Velhorst staat aan de Kijksteeg het verenigingsgebouw van de  lootschietvereniging Klein Dochteren. Het gebouw Bethel is door een freule van Rappard  gesticht voor haar zendingswerk. De invloed van de Velhorst is dus meer dan haar eigen gebied. Er valt nog steeds veel te leren en te genieten in onze gemeente Lochem.

Op 22 juni is er een rondleiding  op de Velhorst. Deze dag wordt georganiseerd voor de leden Historisch Genootschap Lochem.Eerste Geschiedeniscafé gehouden

Geslaagde aftrap van het Geschiedeniscafé

De stoelen waren niet aan te slepen toen de deuren van het Stadshuus op 26 januari open gingen voor het eerste Geschiedeniscafé van het Historisch Genootschap.
Vier korte inleidingen over verschillende facetten van de geschiedenis vormden de aanleiding tot veel interactie tussen sprekers en publiek. En dat was precies de bedoeling. En daar tussendoor was genoeg gelegenheid voor onderling contact en een versnapering.

CeesJan Frank voegde enkele leuke bijzonderheden toe aan het recent verschenen boek over de Cloese. Hanneke Carmiggelt gaf een inkijkje in hoe de beeldgroep regelmatig moeilijke vragen krijgt uit te zoeken. Maran Olthoff en Dick Kok wandelden met ons langs de winkelpuien van de Waldersstraat. En Wout Klein bleef zitten met een paar onopgeloste vragen over de geschiedenis van Lochem.

Kortom: het smaakte naar meer.Druk bezochte Nieuwjaarsbijeenkomst

Onder belangstelling van bijna 100 aanwezigen keek de voorzitter zo kort na de jaarwisseling terug naar het jaar, dat achter ons ligt. Hierin werd een dankwoord uitgesproken over de inzet van de vrijwilligers. Deze zijn onmisbaar voor het Historische Genootschap en vormen de ruggengraat van de vereniging. Daarnaast besteedde Bert Brand aandacht aan de bestuurswisselingen, het nieuwe beleidsplan en het toegenomen  ledenaantal. Ook stond hij kort stil bij de voorbereidingen van de tentoonstelling Made in Lochem, die in mei en juni 2019 in Lochem het hier en nu van verschillende Lochemse bedrijven laat zien.

 De bekende auteur A.L. Snijders wist de zaal meteen te boeien. Met anekdotes en korte vertellingen luisterde men aandachtig naar de beroemde Lochemer. Ook las hij een Japans gedicht uit de 7e eeuw voor en gaf in zijn analyse weer hoe groot het cultuurverschil toendertijd was tussen Nederland en het land van de rijzende zon. Tussendoor praatte hij op humoristische wijze de anekdotes aan elkaar. Regelmatig komt er ineens iets bij hem boven dat eerst nog even verteld moet worden.

De nieuwjaarsreceptie werd afgesloten met een informeel samenzijn. 2019 is voor het Historische Genootschap goed begonnen.Achtergrond

Omdat de Grote of Sint-Gudulakerk een belangrijk monument is in onze stad, is als achtergrond voor deze website een fragment gebruikt uit een Zutphens handschrift van het gudula officie


[naar boven]

naar boven

Voor het laatst bijgewerkt: 21-05-2019