Lochemse Canon

 

Welke gebeurtenissen, plaatsen en per­so­nen maken Lochem tot wat het nu is? Dat is vastgelegd in een “Lochemse canon”, oftewel de “Geschiedenis van Lochem. De canon van Almen, Barchem,Eefde, Epse, Exel, Gorssel, Harfsen, Joppe, Kring van Dorth, Laren, Lochem, Verwolde en Zwiep”.

Het begrip Canon
Onder een “canon” wordt tegenwoordig verstaan: een verzameling van “dingen” (feiten, gebeurtenissen, personen, voorwerpen, opvattingen..) die gezamenlijk een beeld geven van een maatschappelijk aandachtsveld. Dat begon met de historische en culturele Canon van Nederland. Die canon was niet alleen bedoeld als verzameling, maar ook als “richtsnoer van kennis over onze cultuur en geschiedenis die we aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners willen meegeven”. Latere canons (van de natuurwetenschappen of van de Amsterdamse geschiedenis) hebben niet zozeer een normerende, als wel een informerende bedoeling (ook al zit er in elke selectie bijna onvermijdelijk enige norm of waarde verborgen): wie deze feiten kent weet wat er op dat gebied speelt en heeft gespeeld.

Een Lochemse Canon
Net als de inmiddels wel bekende “Canon van Nederland” bestaat de Lochemse canon uit een aantal vensters met voor de gemeente kenmerkende onderwerpen, zoals de Lochemse Berg, de Hooiplukker, Arnold Joost van Keppel, Meesters Prop en Heuvel, Operatie Canonshot, de KI en landbouwcoöperaties, het Openluchttheater, de Gorsselse heide.
Als u die niet allemaal kent moet u beslist eens een kijkje nemen in de pagina waar alle 'vensters' met teksten en beelden over deze en andere onderwerpen zijn te vinden. 

Teksten voor de Lochemse Canon zijn geschreven door leden van het Genootschap en de Gorsselse zustervereniging De Elf Marken: Henk Bruil, Cees Derlagen, Jan Eefting, CeesJan Frank, Wout Klein, Fokkelien von Meyenfeldt, Jacobus Trijsburg, Henk Pelgrum, Alfred Stern en Focko de Zee.

Informeren en wegwijzen
Informeren is de bedoeling van de Lochemse Canon: welke gebeurtenissen, personen of locaties hebben mede bepaald wat en hoe Lochem is? Die verzameling dingen, die we de Lochemse Canon noemen, kan voor verschillende doelen worden gebruikt. Op school kan de algemene geschiedenis dichterbij gebracht worden met voorbeelden uit eigen omgeving. Voor toeristen in Lochem kan de canon een wegwijzer zijn langs locaties met een speciale geschiedenis. De verhalen uit de canon kunnen de basis vormen voor presentaties in een museum.

Achtergrond

Omdat de Grote of Sint-Gudulakerk een belangrijk monument is in onze stad, is als achtergrond voor deze website een fragment gebruikt uit een Zutphens handschrift van het gudula officie


[naar boven]

naar boven

Voor het laatst bijgewerkt: 21-05-2019