WOII
Werkgroep WOII
Een kleine werkgroep houdt zich bezig met het vinden en presenteren van informatie, voorwerpen en beelden over bezetting en bevrijding tussen 1940 en 1945. De resultaten van hun werk zijn o.a. te vinden op de website Erfgoedlochem.nl.
Concreet betekent dit dat de Werkgroep zich bezighoudt met het volgende:
- – De bezetting van Lochem (en de andere plaatsen in de gemeente) in de 2e Wereldoorlog;
- – De bevrijding van Lochem in april 1945;
- – Mede organiseren van de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Lochem;
- – Samenwerking met het Liberation Museum dat gevestigd is in Lochem;
- – De Jodenvervolging in Lochem (hierbij wordt samengewerkt met de Stichting Stolpersteine);
- – Voorwerpen die in de gemeente Lochem gevonden zijn en afkomstig zijn uit de periode van WOII, bv. legeruitrusting, worden bewaard en uitgeleend, onder andere aan het Liberation Museum;
- – Foto’s, films en geluidsfragmenten uit de periode van WOII, die zoveel mogelijk worden gearchiveerd en te vinden zijn in de mediabank op de website van het Regionaal Archief Zutphen;
- – Begeleiding in het kader van het project ‘Oorlog voor de Rechter’;
- – De wederopbouwfase van Lochem in de periode vlak ná WOII;
- – Specifieke onderwerpen die te maken hebben met WOII en Lochem worden zo nodig, of als er interesse bestaat, aangepakt en verder uitgezocht. Dit kan zowel op verzoek van derden of omdat interesse is gewekt bij één of meer leden van de Werkgroep.
Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CARB)
De opening van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CARB) per januari 2025 kan, ook 80 jaar na dato, pijnlijke of emotionele verhalen opleveren voor nabestaanden. De historische vereniging, in het bijzonder leden van de Werkgroep WOII, staan klaar om mensen eventueel te begeleiden, als ze op zoek gaan naar dossiers van (voor)ouders. Het gaat deels om verhalen waarover in families vaak jarenlang is gezwegen of die zo zijn weggestopt dat ze zelfs onbekend zijn bij de nabestaanden.
De werkgroep van het Historisch Genootschap heeft zich voorbereid op de opening van het archief. Er zijn mensen die er de weg weten en die inwoners van de gemeente de weg kunnen wijzen en eventueel links weten te leggen met informatie uit andere bronnen. Ook kunnen ze helpen om de gevonden informatie te begrijpen. In de dossiers zitten de meest uiteenlopende zaken, zoals brieven, hele dagboeken en meestal een soort van tenlastelegging. Het HG Lochem Laren Barchem helpt mensen die een relatie hebben met iemand die als dader te boek staat of die een ander aanmerkelijk persoonlijk belang heeft om archiefonderzoek te doen.
Contact