Overslaan en naar de inhoud gaan

Zusters Franciscanessen

Broodtekst

Afd RK

De zusters ontlenen hun naam aan Franciscus van Assisi, die in 1182 in Umbrië in Noord-Italië werd geboren.

Graven Franciscanessen

Hoewel hij welvarend was opgegroeid, kwam hij tot het besef dat hij zijn leven in armoede moest gaan wijden aan de navolging van Christus. Zijn vader onterfde hem en hij trok zich terug in eenzaamheid. Een paar jaar later begon hij zijn predikingsreizen, die hem veel volgelingen opleverden. Zij wilden net als hij arm en sober leven en het leven delen met armen en onderdrukten. De Zusters Franciscanessen zijn volgelingen van deze Franciscus. De congregatie is in 1857 ontstaan in Thuine in het Duitse Emsland.

De pastoor van Thuine vroeg de congregatie van Zusters van het Heilige Kruis in Straatsburg hulp te komen bieden bij de vele noden in zijn gebied. Er was veel hulp nodig voor getroffenen van tyfusepidemieën, ook was er opvang nodig voor kinderen. In 1875 begonnen drie zusters vanuit hun klooster in Thuine hun werkzaamheden in de toenmalige havezate Noord-Deurningen te Denekamp. Rond 1900 kwamen ze vanuit Denekamp naar Lochem en omgeving om zieken en ouderen thuis te verzorgen en verplegen. Het initiatief hiertoe was van de Lochemse pastoor pater Pieters gekomen. In maart 1900 werd een pand aan de Tuinstraat aangekocht voor zieke en rustbehoevende patiënten. Het huis kreeg de naam Sint Gudula.

In hetzelfde jaar kreeg Huize Sint Gudula nog een tweede bestemming, die van opvoeding van meisjes die niet meer thuis konden zijn. En kwamen ongeveer veertig meisjes, voor het merendeel uit Twente en de Achterhoek. In 1907 kregen de zusters ook toestemming voor het opnemen van voogdijkinderen. In 1954 keurde de Inspectie van het Departement het gebouw af voor de huisvesting van kinderen. Er werd besloten het werken met kinderen in Lochem te beëindigen.

In 1955 werd de grondslag gelegd voor het pension Sint Gudula. Via het Kerk- en Armenbestuur kregen hulpbehoevenden er een plaatsje.

Al in 1907 vond men dat kinderen en zieken in eenzelfde huis onderbrengen niet juist was. Eerst aan de Nieuweweg 14 en later aan de Bosweg zette men het rusthuis voort in Huize Sint Jozef. In 1928 werd aan het bestaande pand aan de Bosweg een nieuwe vleugel gebouwd, ontworpen door architect Postel. Daar bleef men tot in 1983 op de plek van het oude Sint Gudula een nieuw verzorgingscentrum voor bejaarden was gebouwd. Huize Sint Jozef aan de Bosweg werd een klooster en een thuis voor oudere zusters Franciscanessen.

Grafzerk Franciscanessen

Plaats of kern