Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie Christiaan Harkink

Afbeelding
Collectie Christiaan Harkink
Body

Schoen

 

Schoen

Schoen

Schoen

Deze schoen is in de Tweede Wereldoorlog gedragen door een Canadese soldaat. Dit exemplaar trof Christiaan Harkink aan bij tuinwerkzaamheden in de buurt.

Parachutistenhelm

Parachutistenhelm

Parachutistenhelm

Parachutistenhelm

Deze helm is in de Tweede Wereldoorlog gedragen door een Duitse soldaat. Gezien het model moet het van een parachutist zijn geweest. Het gaatje aan de zijkant wijst erop dat het staal niet bestand was tegen een geallieerde kogel. De soldaat kwam in eerste instantie terecht in een veldgraf aan de Harfsensesteeg tussen Laren en Almen. Later werden hij en zijn medeslachtoffers overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn(NL). Deze helm is toen achtergebleven.

Spaarpotje

Spaarpotje

Dit spaarpotje is terug gevonden aan de Barchemseweg tussen Lochem en Barchem. In de Tweede Wereldoorlog was op deze plek een Canadees tentenkamp gevestigd. Volgens de opdruk is het spaarpotje afkomstig uit Emmerich. Vermoedelijk heeft een Canadese soldaat het daar buit gemaakt en meegenomen bij de opmars richting Lochem. Daar werd het later teruggevonden, zonder inhoud.

Duitse helm

Duitse helm

Duitse helm

Achtergebleven Duitse helmen kregen na de Tweede Wereldoorlog soms een andere functie. De Larense pluimveehouder Hendrik Jan Teenstra had er enkele tientallen in zijn bezit. Hij laste er vier pootjes aan vast en zo werd de helm omgetoverd tot een drink- en voedselbak voor de kippen.

Small pack

Small Pack

Small Pack

Deze gevechtstas wordt tegenwoordig in Nederlandse soldatentaal pukkel genoemd. In de Tweede Wereldoorlog spraken Canadese soldaten over hun small pack. In april 1945 is bij de oversteek van het Twentekanaal ter hoogte van Almen dit exemplaar achtergebleven. Het nummer op de tas verwijst naar het Maisonneuve Regiment, dat in die tijd zware gevechten voerde tegen de Duitsers.

Gasmasker

Gasmasker

Gasmasker

Dit Duitse gasmasker uit de Tweede Wereldoorlog is teruggevonden tussen Laren en Almen. Het model is van 1938, aangezien het masker is gemaakt van stof. Later werd daar rubber voor gebruikt. Vermoedelijk is het door een Duitse soldaat in het heetst van de strijd als overbodige ballast weggegooid. Gasaanvallen kwamen niet meer vaak voor, zeker niet in de laatste dagen. Ondanks het registratienummer op dit gasmasker is het niet gelukt de exacte herkomst te achterhalen.

Rupsband

Rupsband

Dit loodzware object is een deel van een rupsband. Het was onderdeel van een Canadese tank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog strandde dit gevechtsvoertuig aan de Oude Kapelweg in Almen. Een foto uit die tijd zette Christiaan Harkink op het spoor, waardoor hij dit voorwerp aan zijn collectie kon toevoegen.

Luftwaffehelm

Luftwaffehelm

Luftwaffehelm

Deze Duitse Luftwaffehelm ziet er nog puntgaaf uit. Of de gebruiker er ook zonder kleerscheuren vanaf is gekomen zal altijd de vraag blijven. Wel is zeker dat deze helm tussen Laren en Holten (omgeving De Wippert) is achtergebleven tijdens de aftocht van de Duitsers.

Hulzenkist

Hulzenkist

Het Canadese leger gebruikte in de Tweede Wereldoorlog deze kist om de voorraad 25-ponder hulzen in te bewaren. Daarnaast hadden ze granaten. Met deze twee onderdelen zetten ze zelf een projectiel in elkaar, dat vervolgens met een kanon werd afgeschoten. De hulzen bleven achter en zijn later in groten getale teruggevonden.

SRD-kruik

SRD Kruik

Tussen de ellende van de Tweede Wereldoorlog door hadden soldaten soms ook nog wat tijd voor vertier. De geallieerden beschikten over grote kruiken met rum. Dit exemplaar is gefabriceerd in 1940. De letters SRD vormen de afkorting van Supply Reserve Depot. Gekscherend werd SRD ook wel eens aangeduid als Seldom Reaches Destination. Achtergebleven exemplaren werden na de oorlog veelal gebruikt voor decoratieve doeleinden.

SRD Kruik

Paradedolk

Paradedolk

Paradedolk

Deze unieke Duitse paradedolk is gevonden in de omgeving van de Spitholterbrug bij Almen. In de Tweede Wereldoorlog bewaakten Duitse eenheden daar de omgeving. In eerste instantie was zo’n dolk niet bedoeld als steekwapen. Tijdens parades en andere ceremoniële gebeurtenissen werd de dolk voor de sier gedragen.

reacties