Overslaan en naar de inhoud gaan

Smalspoor Markerink

Afbeelding
Smalspoor Markerink
Body

Een jaar of drie geleden was het nog te zien: twee dicht bij elkaar gelegen rails, dwars over de Stationsweg. Kennelijk ooit een smalspoor of veldspoor vanaf het goederenemplacement van NS naar het terrein van houthandel Markerink.

 

Wie weet hier meer van en wie heeft hier wellicht nog foto's van toen een en ander in bedrijf was?

Reacties graag aan website@hglochem.nl

Hoort bij verhaal

reacties

reacties

Met dank aan Rob Ubbels kunnen wij inmiddels de oplossing van het raadsel geven. Het is te vinden op onderstaande overzichtstekening uit 1965 van het stationsgebied en Markerink.

Overzicht sporen bij station en Markerink
Twee smalsporen naar Markerink

Er leidden twee sporen naar Markerink: Bij K (rechts op de tekening) begint een aftakking van het gewone spoor die leidt tot onder de portaalkraan (M en U) van Markerink. Op die manier kunnen grote objecten, zoals complete boomstammen, rechtstreeks aan- en afgevoerd worden.

Bij F (links op de tekening) zijn in dunne lijntjes twee smalsporen vanaf een draaischijf te zien. De ene eindigt al snel, maar op een andere (ongedateerde) tekening lopen ze allebei door naar het terrein van Markerink.

Deze smalsporen zijn blijkbaar voor kleinere objecten van de zagerij. Ongetwijfeld moeten die dan bij het echte spoor worden overgeladen op spoorwagons. Vandaar dat vanaf de draaischijf ook een smalspoor evenwijdig aan het normaalspoor loopt. Er lijkt zelfs een verbinding en een kruiswissel met het normaalspoor te zijn; dat blijft nog een beetje een raadsel.


 

Foto's van de draaischijf, waaruit blijkt dat het hier allemaal om normaalspoor gaat. Dat lost het raadsel van de wissels op, maar laat in het midden wat voor spoor er de weg kruiste.

Draaischijf 1Draaischijf 2