Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetsteen?

Afbeelding
Wetsteen?
Body

Wie weet waar deze steen ooit voor is gebruikt?

Het is een, zeer waarschijnlijk door natuurlijke omstandigheden gevormde, steen, kwartsitische zandsteen met een wat gelaagde structuur. We noemen dat een ‘geofact’ in tegenstelling tot een ‘artefact’ wat door mensen zijn vorm heeft gekregen. Toch lijkt het erop dat dit door mensen als werktuig is gebruikt.

Dat blijkt uit analyse en foto’s bij een speciale belichting (zie foto’s). Dat laat zien dat er op beide dunne zijden parallelle krassporen zijn. Op de brede zijden zijn ook sporen maar veel minder. Daar is geen goede natuurlijke oorzaak voor te geven. Dus het lijkt erop dat men de steen in de hand heeft gehad en ofwel ermee over iets heeft gestreken, gepolijst misschien, ofwel er iets langs heeft gehaald, om te slijpen misschien.

Wetsteen met meetlat

Opvallend is dat hij ook ‘lekker in de hand ligt’ daarvoor. Dus iemand heeft hem gevonden en bedacht dat hij handig was voor .. ??

Mogelijkheden die inmiddels geopperd zijn:

- leerbewerking

- polijsten van keramiek

- wetsteen voor, waarschijnlijk, een niet zo hard metaal (zilver, goud, brons?), voor naalden? topo molenstraat

De steen is gevonden in 1975 door de familie Russchen, in Lochem, Molenstraat 38, (nu waarschijnlijk nr 48), in hun achtertuin die uitkwam op de Oosterwal in Lochem. Ze hadden daar toen een winkel / pottenbakkerij: “de groene ketel”. Zie kaartje uit 1975. Daarnaast zat een juwelier en op de hoek een fietsenmaker.

De oude huizen zijn nu vervangen door nieuwbouw, en of daar nog andere vondsten gedaan zijn, weten we niet.

Een datering is ook niet te geven. Het kan 50 jaar geleden gebruikt zijn of 5000 jaar geleden. Hij kan ook nog van heel ergens anders vandaan zijn gekomen. De locatie is vlakbij de oude stadsmuur. Daar kan indertijd extra grond voor zijn aangevoerd.

Wat we graag willen weten, is:

a. heeft iemand enig idee waarvoor het gebruikt kan zijn en/of heeft enigszins vergelijkbare voorwerpen in bezit of ooit gezien?

b. heeft iemand informatie over eventuele vondsten bij de nieuwbouw indertijd op die plek, wat een aanwijzing kan opleveren over vroegere bewoning of activiteiten daar?

 

 

Hoort bij verhaal
Straat

reacties

reacties

Wij kregen diverse reacties, waarbij het meest werd geopperd dat de steen als wetsteen zou zijn gebruikt, dus voor het handmatig slijpen van messen. Maar om meer dan vermoedens gaat dat niet.