Overslaan en naar de inhoud gaan

Pont over het kanaal bij de Mogezompsweg op de Armoede 1955

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Mogezompsebrug over het Twentekanaal verwoest. Het duurde tot 1958 voordat de brug werd herbouwd. Gedurende dertien jaar moesten van kinderen van de Armhoede, die in Nettelhorst op school gingen met een pont worden overgezet.

Een stalen kabel werd strak gespannen en de pont, bestaande uit planken en olievaten, werd door Tante Mina van den Berg naar de overkant gevaren. Zoals op deze foto uit 1955 is te zien, pasten de twaalf kinderen met hun fietsen maar net op de pont. Iedereen moest zich netjes gedragen en daarom werd Jannie aan de overkant van Tante Mina opgesteld.

Vooral bij dichte mist en ijsvorming was het geen ongevaarlijke overtocht. Af en toe werden ook boeren met hun vee verscheept. Ongelukken zijn er gelukkig nooit gebeurd. In de zomer was de pont populair om te gaan zwemmen in het kanaal, een soort openbaar zwembad van de Armhoede. Tante Mina woonde in de wachtpost bij de spoorovergang naar de Mogezompsweg. Deze wachtpost is net zoals de meeste wachtposten in de jaren na 1960 afgebroken.

Op de foto van links naar rechts: tante Mina van den Berg, Bennie Kok van ‘De Schiethoep’, Jan van den Berg van ’Wachtpost 14’, Hendrik Jan Veldkamp van ‘Reurslag’, Henk Reurslag van ‘Nachtegaaltje’, Henk Wannink van ‘Wachtpost 12’, Appie ten Have van ‘Broekman’, Henk Schippers van ‘Lapzak’, Toos Beuzel van ‘Begieneman’, Jo ten Have van ‘Broekman’, Gerrit Schutte van ‘Graft’, Derk Mogezomp van ‘Mogezomp’, Jannie Reurslag van ‘Nachtegaaltje’.