Overslaan en naar de inhoud gaan

Staringkoepel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Een zelf over te trekken veerpontje over de Berkel is de enige toegang tot een schilderachtige theekoepel. Vanaf de kleine verhoging waarop deze 'Staringkoepel' zich bevindt, maar helemaal vanaf de eerste verdieping heb je uitzicht over de Berkel en op de bosrijke terreinen van de Velhorst en de Boekhorst. Een weelde die je je van Natuurmonumenten vrijelijk mag veroorloven. Thee en taartjes moet je dan wel zelf meenemen.

Al in 1377 is er sprake van een hoeve het Draafsel aan de Berkel in Klein Dochteren. Later moet die via toevoeging van een 'landsheerkamer' zijn uitgegroeid tot havezate met een hoofdgebouw en een bouwhuis (boerderij).

In 1844 kwam die havezate in handen van mejuffrouw Constantia Staring, jongste dochter van de dichter Staring van de Wildenborch. Dat gebeurde in een transactie die erop gericht was het bezit van de Wildenborch in de familie Staring te kunnen houden en enkele erfgenamen op andere wijze te compenseren. Bij diezelfde transactie verwierf Constantia's broer Winand Carel Hugo de nabij gelegen Boekhorst.

Zowel het Draafsel als de Boekhorst moet op dat moment nogal vervallen zijn geweest. Winand bouwde op de Boekhorst een nieuw huis en woonde daar zelf. Constantia liet het hoofdgebouw van het Draafsel afbreken en van het materiaal een theekoepel bouwen; op een verhoging aan de rand van een beukenbos. Zij gebruikte de koepel slechts in de zomer, want zij woonde zelf in den Haag.

Na Constantia's dood in 1893 werd de koepel verkocht, werd nog wel gebruikt, maar verkommerde op den duur. Natuurmonumenten, eigenaar van het eeuwenoude beukenbos, heeft de theekoepel in 2004, met steun van de gemeente Lochem en de provincie Gelderland in oude glorie hersteld en voor het publiek opengesteld .