Overslaan en naar de inhoud gaan

Albertus Bernardus Holtslag en Wilhelmina Holtslag-Ebbers

Broodtekst

Albertus Bernardus Holtslag en Wilhelmina Holtslag-Ebbers

Afd. RK, graf 47

Een kostbaar uitziend grafmonument, uitgevoerd in natuursteen, wit marmer en met een bronzen sculptuur.

Graf Holtslag

De sculptuur is van de Brusselse bronsgieter Edgard Hautfenne. Hij heeft veel van dergelijke religieuze bronzen gemaakt.

Olaquette Holtslag
Bronzen plaquette met Jesus Christus met doornenkroon, werk van de Brusselse bronsgieter Edgard Hautfenne; art deco-stijl

Hier liggen de beide hierboven vermelde personen begraven. Hij leefde van 1875-1955 en zij van 1881-1961. Het echtpaar had een boerenbedrijf aan de Schoneveldsdijk 10 in Barchem. Zij woonden op boerderij Veltkamp. De boerderij werd in 1907 of 1908 gekocht, toen het gehele onroerende bezit van Huize De Cloese werd geveild. Reinirus Hendrikus Carolus Holtslag kocht de boerderij. Hij kwam met zijn gezin uit Vorden. Ze lieten zich in 1911 in het bevolkingsregister van Laren inschrijven.

De oudelui overleden in 1917 en 1919. Daarna nam zoon Albertus Hendrikus Holtslag met zijn vrouw Wilhelmina Holtslag-Ebbers het bedrijf over. Het gezin kreeg zeven kinderen, waarvan de laatste twee jong overleden. De eerste werd een halfjaar oud en de tweede kwam levenloos ter wereld.

Deze twee kindjes liggen niet bij de ouders in het graf, maar op de Algemene vakken van de begraafplaats. Ook de ouders van Albertus Hendrikus Holtslag liggen niet bij elkaar in een graf, maar bij anderen in graven op de Algemene vakken. Vreemd!

Omschrijving van een algemeen graf: een graf, waarin een overledene zonder nabestaanden of eigen vermogen wordt begraven. Het begraven gebeurt in dat geval in opdracht van de gemeente.

Boerderij Holtslag
Deze foto komt uit het boek ‘Barchem, blik op de voormalige gemeente Laren-Zuid vanaf 1861’. De opname moet niet lang na de aankoop van de boerderij zijn gemaakt. Dat houdt in, dat hier het echtpaar Holtslag-Saarbelink is te zien, met rechts van hen hun schoondochter, zoon en baby; geflankeerd door twee andere zonen met fiets. Gezien de baby moet de foto in 1912 zijn gemaakt.