Overslaan en naar de inhoud gaan

Bronzen Speerpunt, Bronstijd

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Speerpunt uit de bronstijd, gevonden in het Stelkampsveld.

Bronzen speerpunt Afmetingen  L 10,4 cm; B 3,3 cm; D schacht 2,0 cm, gewicht ~ 40 g

Datering: Bronstijd

Bij het dateren van deze vondst is advies gevraagd bij de archeologische dienst van de gemeente Zutphen en het GIA in Groningen. Daarbij is vastgesteld dat dit type speerpunt vanaf de midden bronstijd tot in de late bronstijd is gemaakt, en dus tussen 3700 en 2900 jaar oud is. Het is met zijn 10 cm een relatief kleine speerpunt in zijn soort.

De archeologische dienst van Zutphen heeft aangeboden het voorwerp te conserveren. 

Het Stelkampsveld is natuurontwikkelingsgebied en daarbij is de bodemtoplaag afgegraven. Deze laag was er door bemesting in de loop der eeuwen op gevormd, de zogenoemde 'enkeerdgrond'. Deze is zeer voedselrijk wat voor gevarieerde ecologie ongunstig is. Bij het verwijderen van toplagen van 'recentere' datum worden regelmatig prehistorische voorwerpen en sporen van bewoning zichtbaar.

Bronzen speerpunt 1

Aangenomen wordt dat zo'n bronzen voorwerp vaak als offer in een moeras of een ven is geplaatst. De meeste bronstijd vondsten worden op zo'n (in het verleden) natte locatie aangetroffen. Hier lijkt dat ook het geval.

Zie voor meer informatie over bronstijdvondsten de toelichting bij de bronzen lanspunt die door Staring is gevonden (https://www.hglochem.nl/nl/verhaal/bronzen-lanspunt-gevonden-door-staring)

Auteur
Buurtschap
Herkomst
Plaats of kern