Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie Larense documenten

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Drie documenten afkomstig uit de gemeente Laren: een publicatie over een distributieverordening, een notitie van een inbeslagname van 35 liter alcohol en een oproep om aardappelen te komen schillen.

Twee van de documenten zijn ondertekent door de toenmalige burgemeester van Laren, W.L. van Welderen baron Rengers. Een Nederlander in Duitse dienst. Van Welderen was de enige burgemeester in de Achterhoek die alle oorlogsjaren op z’n post is blijven zitten. Na de bevrijding in april 1945 werd hij direct afgezet en kreeg hij slechts een niet-openbare berisping!

Meer over deze geschiedenis kunt u lezen in het boek van Jan Braakman: ‘Klein Nederland, de oorlog in een Gelders dorp’ Publicatie distributie levensmiddelen en verzorgingsartikelen

Een publicatie uit mei 1940 van de gemeente Laren, ondertekend door burgemeester Rengers, betreffende de distributie van een aantal levensmiddelen en verzorgingsartikelen.

 

Inbeslagname van 35 liter alcohol

Een ‘reçu’ van een in beslaggenomen hoeveelheid alcohol. Voorzien van een indrukwekkend stempel van de NSDAP

“35 l. Alcohol sind heute durch die NSDAP beschlagnahmt worden (gegen Bezahlung).

Einsatzstab NSDAP

Brust

Einsatzleiter

Laren 4-12-1944”

 

Oproep tot aardappels schillen

De oproep van 17 november 1944 om aardappelen te schillen. Het Duitse leger zette tegen het einde van de oorlog zo veel mogelijk militairen aan het front in. De Duitse kok heeft waarschijnlijk de ‘Kartoffelschäler’ voor een geweer moeten verwisselen.

Gebeurtenis
Maatschappelijke activiteit
Plaats of kern