Overslaan en naar de inhoud gaan

Een feestjurkje met krantenopdruk

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Drukker Doeke Nengerman van de Lochemse Courant en zijn vrouw Dina Bouwmeester maakten voor hun dochter Jennie een bijzonder feestjurkje

Het 40-jarig jubileum van koningin Wilhelmina werd in september1938 uitvoerig gevierd. Overal vonden zanghuldes en dergelijke plaats en uit elke gemeente werd een aantal kinderen afgevaardigd naar Amsterdam om daar, met hun gemeentelijke vlag, een vlaggenhulde te brengen. Niet elke gemeente had een eigen vlag, zodat de provincie Gelderland voor al haar gemeenten iets regelde: een vlag met in twee banen in de Gelderse kleuren geel en blauw en dan in de bovenhoek het wapen van de gemeente. Laren behield die vlag tot 1971 en Lochem maakte een eigen vlag met de kleuren geel en blauw.

Optocht op de Julianaweg

Ook in Lochem vonden feestelijkheden plaats, waarvan onderstaande film verslag doet.

Drukker Nengerman van de Lochemse Courant en zijn vrouw maakten voor hun dochter Jennie een bijzonder feestjurkje: hij bedrukte een laken met een Lochemse Courant en zij naaide dat tot bijgaand jurkje, dat onderdeel uitmaakt van onze collectie. In de zijnaden zitten kleine vlaggetjes ingenaaid, die bij nader inzien niet geel-blauw, maar rood-wit-blauw zijn, net als het halskoordje. Overigens vertelde Jennie (1926-2018) later dat zij het jurkje had gedragen bij de feesten rond het 700 jarig stadsrecht van Lochem in 1933. maar gezien de Courant van vrijdag 19 augustus 1938 en ook gezien de afmetingen van het jurkje zal ze het toch eerder gedragen hebben als 11 jarige in 1938. 

Lochemsche Courant