Overslaan en naar de inhoud gaan

Feestrokken

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Adrienne Minette (Mies) Boissevain-van Lennep verbleef na de bevrijding een aantal maanden in Zweden om bij te komen na een afschuwelijke periode in het concentratiekamp Ravensbrück. In augustus 1945 kwam ze terug in Nederland, waar zij deel uit maakte van de Commissie tot vaststelling van Richtlijnen voor het vieren van Nationale Hoogtijdagen. In die commissie ontstond het idee van de lappenrok: een nationale feestrok. Op 18 april 1946 houdt zij voor de radio een praatje waarin ze het idee voor een lappenrok of levensrok uiteenzet. De basis is een oude rok waarop een veelheid aan lapjes wordt genaaid. Lapjes uit het huis, herinneringslapjes van overledenen, lapjes van kinderkleding, keukenvalletjes, geruit of effen.

Rok 1

Rok 2

 Defilé

Het moet een bevrijdingsrok worden waarvan de veelheid aan lapjes een gevoel van saamhorigheid en eenheid zal uitbeelden. De tailleband moet effen zijn en aan de onderrand zijn effen driehoeken genaaid waarin voor de draagster belangrijke of onvergetelijke jaartallen zijn geborduurd: 5 mei 1945, of 30 augustus 1946, de verjaardag van koningin Wilhelmina.

Rok met certificaat

De bedoeling was dat al deze feestrokken werden geregistreerd met de naam en het nummer  van de maakster. De rok kreeg een stempel om aan te geven dat hij werkelijk in dat jaar is gemaakt.

De rokken werden gedragen tijdens nationale hoogtijdagen, zoals de verjaardag van de vorstin of bevrijdingsdag. Het is een rok met een betekenis, een rok van hoop op een vredige toekomst.

Lees het verslag in de Berkelbode van 31 maart 2023: Iconisch symbool voor de bevrijding te bezichtigen in Lochems oorlogsmuseum.

Auteur
Datering
Gebeurtenis
Maatschappelijke activiteit
Maker
Plaats of kern