Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Olthoff

Broodtekst

Afd. 6, graf 269

Wat hier bij deze grafsteen opvalt, is de kracht waarmee een ooit klein geplant conifeertje de fors uitgevallen grafsteen voorover heeft gedrukt.

Graf Olthoff

Niet op de steen staat vermeld dat ook Dirk Hendrik Olthoff (1808-1887) hier begraven is.

Dirk Hendrik Olthoff was de vader van Jan Olthoff. Diens vrouw ligt hier niet, maar op de afdeling Algemene vakken oud*, evenals de eerste vrouw van Jan Olthoff, Gerritjen Harmina Doornink. Zij was een zuster van zijn tweede vrouw Harmina Johanna Doornink (1861-1929), die hier wel begraven ligt en op de steen is vermeld. Evenals Gerritjen Olthoff-Bodt (1893-1925), de echtgenote van Jans zoon Gerrit Olthoff.

Jan Olthoff (1849-1927 ) was een Lochemse aannemer, die gedurende zijn leven het aannemersbedrijf van zijn vader uitbouwde tot een groot bedrijf. Hij leefde juist in de periode dat er rond 1900 in Lochem veel bouwactiviteiten waren, bijvoorbeeld door de aanleg van de Nieuweweg en het villapark Berkeloord. Hij heeft ook de villa’s Kieszak en Mus verderop aan de Barchemseweg gebouwd. Vooraan de Barchemseweg tegenover Huize Java staat een rij gelijk uitziende huizen, die door de firma Olthoff zijn gebouwd en die in Lochem de Olthoffhuizen worden genoemd. In deze huizen hebben in het verleden verschillende leden van de familie Olthoff gewoond.

Olhoffhuizen
Het rijtje Olthoffhuizen aan de Barchemseweg

*Algemene vakken zijn de vakken die de gebruikers ‘huren’ van de gemeente. Oud betekent hier dat ze ondertussen geruimd zijn en opnieuw in gebruik zijn genomen als algemene vakken.