Overslaan en naar de inhoud gaan

Jhr. Alexander Julius Boreel van Mauregnault

Broodtekst

Jhr. Alexander Julius Boreel van Mauregnault

Afd. Zwiep/Bosheurne 43

Deze grafsteen is een van de weinige op deze begraafplaats waarop een familiewapen staat afgebeeld.

Wapen Boreel op grafsteen

Grafsteen Boreel

Het is het wapen van de familie Boreel de Mauregnault. Het is in kleur indrukwekkend om te zien, maar dat is het eigenlijk ook uitgevoerd in steen. Het draagt het motto ‘vaincre ou mourier’, oftewel ‘overwinnen of sterven’, een manmoedig motto.

Alexander Julius Boreel de Mauregnault (1842-1885 ), gepensioneerd ritmeester, ligt hier begraven samen met zijn 15 maanden oude zoontje Alexander Julius. Het gezin vestigde zich in 1882 op Barchemseweg 2 in Lochem. Later verhuisde het naar Nieuweweg 8. Daar overleed Alexander Julius in 1885, slechts 42 jaar oud. Erg jong, maar nog triester is, dat zijn vrouw vroeg in de ochtend van de dag dat haar man overleed, het leven geschonken had aan een zoon. Uit de geboorteakte blijkt dat dr. Cartier van Dissel de geboorte bij de autoriteiten aangaf, omdat de vader te ziek was om het zelf te kunnen doen. Een jaar later overleed ook dit zoontje, iets meer dan een jaar oud. Weduwe Anna Gijsberta van Doorninck bleef nog tot 1889 in Lochem. Toen vertrok zij naar Nijmegen.

Wapen Boreel plaatje

Alexander Boreel de Mauregnault had zijn opleiding gedaan aan de Koninklijke Militaire Academie, waar hij in 1864 afstudeerde. Eerst werkte hij bij het corps dragonders, maar in 1872 ging hij over naar de cavalerie. In 1879 werd hij op non-actief gesteld. Twee jaar later werd hem pensioen toegekend, tevens werd hij bevorderd tot ritmeester. Of dat op non-actief stellen te maken had met het droevige feit dat hij en zijn eerste vrouw, Elisabeth van Doorninck, eerst in 1877 en daarna in 1878 een kind verloren hadden, is niet duidelijk. Daarna verloor hij in 1881 ook nog zijn eerste vrouw. In 1884 trouwde hij met Anna Gijsberta van Doorninck (geen zus van Elisabeth). Een lang leven met haar was hem niet beschoren, want een jaar later overleed hij, zoals eerder vermeld, slechts 42 jaar oud.