Overslaan en naar de inhoud gaan

Markt 12

Broodtekst

Het winkelpand op de hoek van de Markt en de Walderstraat, waar anno 2023 de Apotheek Lochem, Markt 12 is gevestigd is lang door het leven gegaan als Markt 11.

Begin 19e eeuw staat Markt 11 op naam van timmerman Albert Jan Nossent, maar vervolgens op die van zijn broer, landbouwer Lambertus Nossent en Adriana Arendina Rienderhof. Hun oudste broer Garrit Jan heeft op dat moment een winkel op nummer 2/3. Albert Jan of Lambertus is op nummer 11 een herberg of koffiehuis begonnen dat in 1880 wordt voortgezet door Mannes Dijk uit Apeldoorn met zijn vrouw Susanna Willemina Westenberg. Als hij zeven jaar later overlijdt nemen Gerhard Vrugterman en Hendrika Gerhardina Willemina Meilink het over. Nadat Gerhard in 1898 is overleden zet zijn weduwe het koffiehuis nog voort tot 1919.

Markt 11 oud

Markt 11 detailHilbert Strijker begint er dan een kleermakerij en manufacturenwinkel. Onder de naam n.v. H.J. Rouwendal wordt het in 1925 een ‘kledingmagazijn’ dat wordt geleid, overgenomen en in 1951 verkocht door Cornelis Alexander Revenberg.

Revenberg

 

 

Op deze markante hoek van de Markt opent vervolgens Albert Wams ‘De Toko’, een winkel voor speelgoed, snuisterijen, cadeau’s en ‘hebbedingen’ (hoewel die toen nog niet zo genoemd werden), later gedreven door Tjeerd Brouwer en door diens dochter Dicky met haar man Paul Braschos.

Toko

In 1971 vestigt de Rabobank zich even verder aan de Markt op nummer (13 en) 14. Waarschijnlijk is dat het moment waarop de nummers 11 en 12 veranderen in 12 en 13. In 1986 breidt de RABObank zijn invloed uit tot en met het hoekpand en maakt daar ook zijn hoofdingang.

Rabo

Na het vertrek van de bank vindt opnieuw een flinke verbouwing van de gehele westwand van de Markt plaats. Sindsdien is in het hoekpand de apotheek te vinden.

Apotheek