De hoek van de Markt waar het dubbele woonhuis onder één kap met nummers 21 en 22 stond bood blijkbaar fotografen geen boeiend beeld, want in onze collectie zijn maar weinig afbeeldingen van dit pand te vinden en dan nog alleen van na de oorlog.
Halverwege de 19e eeuw wonen in deze huizen twee zussen uit de aannemerstak van de uitgebreide familie Reerink. Op nummer 21 woont Jenneken Reerink met haar man, schoenmaker Willem Jan van Dijk. Willem Jans moeder Hendrika Vorkink had er voordien al gewoond met haar tweede man, dagloner Lammert ten Holten. Op nummer 22 woont Johanna Margaretha Reerink met haar man, schilder Wilhelmus Christianus Lichtendahl. Zij volgden er als bewoner timmerman Jan van der Kers op. In beide gevallen gaat het om uitgebreide families van meerdere generaties, inclusief stief-, schoon- en/of kleinkinderen. En in beide gevallen hebben de families daar gewoond tot in het begin van de 20e eeuw. In het adresboek van 1939 staat voor nummer 22 zelfs nog ‘wed. M. Lichtendahl, assurantiën’ vermeld. Het gaat om Berendina Jacoba Hiestand. Haar man Martinus Lichtendahl is niet lang daarvoor, in 1937, overleden.
In hetzelfde adresboek staat voor nummer 21 ‘Joh.ten Broeke, dameshandwerken’. Dat is de voorloper van het Handwerkhuis dat Willie ten Have er in 1954 begint. Na meer dan vijftig jaar sloten zij en haar man Evert Veldhuis hun winkel. De etalage is anno 2023 echter nog in de oorspronkelijke staat.
Anders vergaat het nummer 22, waar na de oorlog lange tijd de redactie van de Geldersch Overijsselse Courant onderdak vindt. Ook is er platenzaak ‘Walk-In’ van Ben Veldkamp. Anno 2023 vinden we er al weer een hele tijd Hans Makkink fotografie.